Ево зашто јаја никада не треба кувати у води

ГС
Foto: Илустрација

Сљедећи пут када будете жељели да припремите тврдо кувано или меко кувано јаје, немојте га кувати у води.

Вода прска свуда около, љуска може да напукне и јаје је немогуће ољуштити… Зато је много боље рјешење јаја скувати на пари.

Све што вам је потребно је шерпа која има наставак за кување на пари и мало воде. У шерпу сипајте мало воде (важно је само да не додирује тај наставак), а затим преко наставка за кување на пари распоредите јаја и прокувајте воду.

Ултра врућа пара ће загријати јаје на исти начин као прокључала вода или врућ тигањ. Једина разлика је у томе што је кување на пари њежније - бјеланце ће бити мекше, а жуманце кремастије.

За тврдо кувано јаје, кувајте јаје на пари 10 до 12 минута. Овако припремљено јаје одлично је за прављење салата, или га једноставно посолите, додајте прстохват мљевеног бибера и уживајте.

С друге стране, за меко кувано јаје - и за савршено куван бјеланац и жуманце, кувајте јаје око 6 и по минута, па га одмах охладите хладном водом.

И за крај још један кулинарски трик – како да знате је ли јаје свеже? Једноставно га потопите у посуду с водом. Ако потоне, онда је свјеже, а ако исплива, то значи да више није за употребу, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана