Ево како можете провјерити да ли сте купили лажни пиринач пун пластике

Г.С.
Foto: Илустрација

Доносимо вам неколико једноставних метода помоћу којих можете то да провјерите какав пиринач једете

С времена на вријеме појави се вест у медијима о фалсификовању хране, тако да смо могли прочитати како нас упозоравају да постоји опасност да се лажни пиринач, који се од кромпировог брашна и пластичне масе илегално прави у појединим земљама Азије, нађе у продаји и у Европској унији, преноси Ало.

Иако никада не бисте помислили на то, али да, као што видите, постоји и лажни пиринач. Углавном, ријеч је о пиринчу који се увози из Лаоса. Као пише натуралнјуз.цом, ову сорту називају „вучанг” и, вјеровали или не, скоро да је направљена од пластике!

Заправо, тачније, ријеч је о мешавини кромпировог брашна, синтетичке смоле и најлона, а у смесу се додаје арома како би имала укус правог пиринча.

Иако не постоје информације да је у Европи у трговинама у продаји таква врста хране, ништа нас не кошта да провјеримо какав смо пиринач купили. Постоји неколико једноставних метода помоћу којих можете то да провјерите.

Тест с водом

У чашу воде сипајте кашику сировог пиринча. Ако потоне, јестив је, ако плута на површини – није.

Тест с ватром

Запалите мало пиринча шибицом. Ако осјетите карактеристичан мирис паљене пластике, то је знак да није за употребу.

Аван

Још једна метода којом можете да провјерите квалитет пиринча је да га ставите у аван и уситните. Ако је прах бијел, пиринач је добар, ако је жућкаст – баците га.

Тест с буђи

Ставите пиринач у посуду, херметички је затворите и оставите на топлом мјесту. Ако је реч о правом пиринчу, за неколико дана ћете приметити појаву буђи. Ако се буђ не појави, значи да нешто није у реду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана