Колико протеина заправо требате јести сваки дан да бисте изгубили тежину?

ГС
Колико протеина заправо требате јести сваки дан да бисте изгубили тежину?

Међутим, многи људи можда не схватају важност уноса протеина, посебно када је у питању губитак тежине. Неки појединци не знају колико протеина заправо требају јести да би видјели побољшања.

Протеини су веома заситни, што значи да вам помажу да се осјећате сити и задовољни, што може смањити укупни унос алорија. Већи унос протеина може помоћи у регулацији нивоа шећера у крви, смањењу жудње и стабилизацији нивоа енергије током дана, што у коначници може подржати дугорочне напоре у контроли тежине.

Количина протеина која вам је потребна може варирати овисно о неколико фактора, укључујући ваше године, спол, мишићну масу, ниво физичке активности и цјелокупно здравље. За губитак тежине се препоручује да дневно уносите између 1,2 и 1,6 грама протеина по килограму тјелесне тежине.

За некога ко тежи 68 кг, то би значило око 82 до 109 грама протеина дневно. Овај распон помаже оптимизирати ситост, што може смањити укупни унос калорија и сачувати чисте мишићне масе током калоријског дефицита.

Ипак, наглашава да бројни фактори доприносе губитку масти, као што су одржавање уравнотежене прехране, вријеме оброка и адекватна хидратација.

Побрините се да уносите и довољно здравих масти и угљикохидрата за укупну нутритивну равнотежу. Високи унос протеина захтијева добру хидратацију, стога повећајте унос воде у складу с тим. Дистрибуција уноса протеина током дана може побољшати синтезу мишићних протеина и побољшати ситост. Настојте укључити извор протеина у сваки оброк.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана