Ево зашто не требате куповати запакован хљеб

Крстарица
Foto: СрпскаИнфо

Насјечени хљеб у кесици често се сматра практичном и брзом алтернативом за свакодневну конзумацију. Међутим, ова погодност крије здравствене ризике које не треба занемарити.

Од конзерванса до начина складиштења, важно је бити свјестан могућих недостатака сјеченог хљеба купљеног у продавници.

Конзерванси и „е“

Насјечени хљеб који се продаје у маркетима често садржи разне конзервансе и адитиве намијењене продужењу рока трајања и одржавају га меким. Ове хемикалије могу неповољно утицати на пробавни систем и смањити хранљиву вриједност хљеба. Дуготрајна конзумација ових ствари може довести до разних здравствених компликација, укључујући алергије и друге метаболичке проблеме.

Проблеми са складиштењем

Уобичајена пракса чувања насјеченог хлеба у пластичним кесама може узроковати његово брзо сушење или, обрнуто, подстаћи раст плијесни ако се хљеб чува у неприкладним условима. Осим тога, та пластична паковања не допуштају хљебу да „дише“, што може довести до погоршања његовог укуса и текстуре.

Здравствени ризици од онечишћења

Резачи хљеба у фабрикама често су подмазани уљем како би се осигурало глатко сјечење. Ово уље може допринијети бржем развоју плијесни на хљебу, а може садржати и нечистоће које могу ући у хљеб током сјечења. Изложеност таквој контаминацији може представљати додатне здравствене ризике.

Алтернативе за здравију конзумацију хљеба

За оне који желе бити сигурни, печење сопственог хљеба код куће одлична је алтернатива. Кућно печење омогућује контролу над састојцима и осигурава да хљеб не садржи штетне додатке.

Алтернативно, при куповини хљеба у маркетима препоручује се бирати производе с минималним адитивима и чувати их у одговарајућим условима, попут кутије за хљеб или у платненој крпи, чиме ће хљеб дуже остати свјеж и здрав.

Иако се куповина сјеченог хљеба у кесици може чинити лаким избором, важно је бити свјестан потенцијалних здравствених ризика и размотрити боље алтернативе које су не само здравије, већ пружају и бољи укус и квалитет производа, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана