Десет чајева који нису за труднице: У њима су једињења која могу да доведу до стомачних тегоба, крварења и побачаја

ГС
Foto: Илустрација

Током трудноће многе жене имају заблуде у вези са намирницама које смију да користе у исхрани и онима које би требало да избјегавају. Једна од њих је чај. Конзумирање овог напитка током трудноће је безбједно све док предузмете одређене мјере предострожности.

Важно је запамтити да црни, зелени и бијели чајеви садрже кофеин и да је лако претјерати. Амерички колеџ акушера и гинеколога (АЦОГ) савјетује трудницама да ограниче унос кофеина на мање од 200 милиграма дневно.

Прије шоље чаја обавезно консултујте свог љекара

Биљни чајеви ипак нису увијек безбједни током трудноће. Дакле, прије него што попијете шољу омиљеног чаја, обавезно израчунајте његов садржај кофеина и консултујте се са својим љекаром.

Прије трудноће, можда сте све имали навику да попијете шољу чаја и на тај начин се умирите и опустите. Међутим, током другог стања неке чајеве је потребно избјегавати.

Поједина једињена у овим биљкама могу изазвати побачај, повећати ризик од крварења, изазвати стомачне проблеме и контракције па се никако не препоручују током трудноће. Такође је веома важно да се, уколико узимате и одређену терапију љековима, консултујете са својим љекаром.

Током трудноће пожељно је да избјегавате ове биљне чајеве:

першун

кантарион

гинкобилоба

сена

хибискус

лимунска трава

лист малине

рузмарин

жалфија

хајдуцка трава

Ово свакако није потпуна листа, па увек питајте свог доктора да ли је одређени чај безбједан за конзумирање током трудноће. Такође, и даље можете да једете храну која садржи неке од ових биљака, као што су рузмарин и жалфија, јер су количине које се користе у храни генерално много мање од оних које се користе у чају - и нису тако моћне. (Процес кувања током прављења чаја концентрише хемикалије у биљу.)

Пепермин и ђумбир дозвољени у умјереним количинама

Чајеви направљени од биљака попут пеперминта и ђумбира сматрају се безбједним за пиће у умјереним количинама док сте трудни или дојите. Само имајте на уму да су ове биљке више концентрисане у чајевима него у храни, тако да њихово прекомерно пијење може понекада бити штетно. Зато је најбоље да се консултујете са својим љекаром прије него што попијете било коју врсту биљног чаја током трудноће, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана