Данас је свјетски дан сладоледа: Неколико забавних чињеница о омиљеној леденој посластици

Г.С.
Данас је свјетски дан сладоледа: Неколико забавних чињеница о омиљеној леденој посластици

Трећа недјеља у јулу је резервисана за обиљежавање свјетског дана сладоледа. Ове године то је 19. јули, а ова ледена посластица омиљена је у врелим љетним данима.

Први рецепти за сладолед потјечу још из древне Кине гдје је био обичај да се на двору мијешају лед и млијеко, а у Риму је једна од омиљених посластица била мјешавина леда и снијега с различитим врстама уситњеног воћа.

Европљани су за ову посластицу сазнали мало касније, тек у 17. вијеку и то од Арапа који су на Сицилијанском двору учили Италијане како да замрзну слатку крему што је у то вријеме било потпуно невјероватно.

Постоје легенде да је енлески краљ Чарлс II толико волио овај рецепт да је платио свом кувару велику суму новца како би га држао у тајности.

Иако је све до 18. вијека био посластица резервисана само за више слојеве, масовна производња сладоледа почиње у 19. вијеку када се појавила прва машина за прављење сладоледа, међутим доступни су били само неки облици и укуси.

Тек развојем технологија, јављају се нови укуси и облици као што су сладолед у корнету или на штапићу који су и данас најбрже освјежење многих људи у љетњим данима.

Та масовна производња, у 19. вијеку најбрже почиње у САД-у, а ЦНН пише да нико са сигурношћу не може тврдити у којем тачно периоду је сладолед постао толико популаран у овој држави, али да се зна за неколико његових “оснивача” који су били овисни о њему.

Тако је Томас Џеферсон написао упутство од 18 корака и то је први рецепт за сладолед који је забиљежио један Американац. С друге стране, Џорџ Вашингтон је наводно једног љета потрошио 200 долара на уживање у овој посластици. У данашњим доларима то је много новца.

Захваљујући предсједнику САД-а Роналду Регану, проглашен је свјетски дан сладоледа. Он је 1984. године потписао декрет којим је јули проглашен мјесецом сладоледа. Трећа недјеља у њему је службено постала вријеме када се слави постојање ове укусне посластице.

У декрету је сладолед описан као “храњива и здрава храна” у којој ужива 90 одсто Американаца.

Оно што је посебно занимљиво истаћи јесте да се најчуднија комбинација укуса за сладолед прави у Јапану и садржи комадиће живог коњског меса, а у Италији толико његују традицију ове посластице да су чак основали Универзитет сладоледа.

Према посљедним истраживањима, утврђено је да је ванилија ипак најпопуларнији укус сладоледа у САД-у и поред бројних других занимљивих опција.

Иако је донедавно за прављење сладоледа било потребно вријеме, јер је припрема подразумијевала и одлагање у замрзивач бар на неколико сати, данас се сладолед све више користи и као атракција за муштерије.

Тако на интернету често можемо наћи видеоснимке на којима посластичари мијешајући разне укусе пред очима муштерија праве сладолед на хладној плочи за само неколико минута, преноси klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана