Да ли бисте пробали кафу са јајима? У неким земљама је то потпуно нормално

ГС
Да ли бисте пробали кафу са јајима? У неким земљама је то потпуно нормално

Јаја су практично неизоставна намирница у сваком домаћинству. Међутим, неки људи стављају јаја у кафу да би била кремастија и пунијег укуса. Најпознатије кафе са јајима су скандинавска и вијетнамска, у наставку пронађите неколико ријечи о свакој.

Скандинавска кафа са јајетом

Кафа од јаја у скандинавском стилу углавном је позната на Средњем западу САД и обично се не кува ван овог дијела земље. Према легенди, овај начин припреме кафе настао је на путу из Шведске у Америку касних 1800-их. Постало је нешто као традиција за окупљања скандинавских Американаца у лутеранској цркви на Средњем западу.

У поређењу са вијетнамском кафом са јајима, о којој пишемо у наставку, скандинавска кафа за припрему користи цијело јаје, а не само жуманце. Такође се мијеша у процесу прављења кафе умјесто да се касније сипа на врх.

Како да се направи?

Помијешајте млевену кафу, мало воде и цијело јаје са љуском. Ставите у шерпу са водом, па када проври искључите ватру и оставите неколико минута, проциједите, а затим послужите.

Вијетнамска кафа са јајетом

Вијетнамска кафа од јаја, традиционално се прави од жуманца, шећера, кондензованог млијека и кафе. Припрема се код куће, али се служи и у кафићима широм Вијетнама. Легенда каже да је послије рата у Вијетнаму дошло до несташице свјежег млијека због трговинског ембарга, а тучено жуманце је коришћено као замјена за млијеко.

Пошто се вијетнамска кафа од јаја припрема од жуманца и кондензованог млијека, које се може купити и код нас (конзервирана је, вискозна и често заслађена, потпуно другачија од обичног млијека – по текстури и укусу више личи на крему), често се повезује са укусом сличним јајету.

Како да се направи?

Напитак се припрема мућењем жуманца са заслађеним кондензованим млијеком око 10 минута док се не формира бистра и кремаста смјеса. У шољу сипајте пола шоље црне кафе, а затим исту количину пјенасте мјешавине јаја и кондензованог млијека. За веганску верзију користи се кокосово млијеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана