Da li biste probali kafu sa jajima? U nekim zemljama je to potpuno normalno

GS
Da li biste probali kafu sa jajima? U nekim zemljama je to potpuno normalno

Jaja su praktično neizostavna namirnica u svakom domaćinstvu. Međutim, neki ljudi stavljaju jaja u kafu da bi bila kremastija i punijeg ukusa. Najpoznatije kafe sa jajima su skandinavska i vijetnamska, u nastavku pronađite nekoliko riječi o svakoj.

Skandinavska kafa sa jajetom

Kafa od jaja u skandinavskom stilu uglavnom je poznata na Srednjem zapadu SAD i obično se ne kuva van ovog dijela zemlje. Prema legendi, ovaj način pripreme kafe nastao je na putu iz Švedske u Ameriku kasnih 1800-ih. Postalo je nešto kao tradicija za okupljanja skandinavskih Amerikanaca u luteranskoj crkvi na Srednjem zapadu.

U poređenju sa vijetnamskom kafom sa jajima, o kojoj pišemo u nastavku, skandinavska kafa za pripremu koristi cijelo jaje, a ne samo žumance. Takođe se miješa u procesu pravljenja kafe umjesto da se kasnije sipa na vrh.

Kako da se napravi?

Pomiješajte mlevenu kafu, malo vode i cijelo jaje sa ljuskom. Stavite u šerpu sa vodom, pa kada provri isključite vatru i ostavite nekoliko minuta, procijedite, a zatim poslužite.

Vijetnamska kafa sa jajetom

Vijetnamska kafa od jaja, tradicionalno se pravi od žumanca, šećera, kondenzovanog mlijeka i kafe. Priprema se kod kuće, ali se služi i u kafićima širom Vijetnama. Legenda kaže da je poslije rata u Vijetnamu došlo do nestašice svježeg mlijeka zbog trgovinskog embarga, a tučeno žumance je korišćeno kao zamjena za mlijeko.

Pošto se vijetnamska kafa od jaja priprema od žumanca i kondenzovanog mlijeka, koje se može kupiti i kod nas (konzervirana je, viskozna i često zaslađena, potpuno drugačija od običnog mlijeka – po teksturi i ukusu više liči na kremu), često se povezuje sa ukusom sličnim jajetu.

Kako da se napravi?

Napitak se priprema mućenjem žumanca sa zaslađenim kondenzovanim mlijekom oko 10 minuta dok se ne formira bistra i kremasta smjesa. U šolju sipajte pola šolje crne kafe, a zatim istu količinu pjenaste mješavine jaja i kondenzovanog mlijeka. Za vegansku verziju koristi se kokosovo mlijeko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana