Чудесно поврће звано тиквица

Г.С. Фото: илустрација
Чудесно поврће звано тиквица

Тиквице спадају у породицу тиквењача уз биљке попут краставца, лубенице, диње и различитих врста бундева. Налазимо их у неколико врста, а врсте се понајприје разликују по боји, од јаркожуте до тамнозелене.

Једна су од најзахвалнијих љетних намирница, храњиве су и здраве, а доступне су током читаве љетне сезоне. Иако се могу купити током цијеле године, тиквице су најсочније љети, када им је и сезона.

Кора тиквице у себи крије бројне храњиве састојке баш попут њеног меса и сјеменки. У француској и италијанској кухињи спремају се и цвјетови од тиквица, за које гурмани тврде да су укуснији од самих тиквица. Популарне су и због мале калоричне вриједности, а обилују витамином Ц, калијумом, калцијумом, фосфором и селеном.

ТИКВИЦЕ КАО ЛИЈЕК

Мало је познато да тиквица може да допринесе лијечењу астме и има јака антиупална својства па помаже у спречавању парадентозе, али користи се и у борби против других упала. Сјеменке из овог поврћа помажу приликом уклањања капилара, а дјелотворне су и у снижавању високог крвног притиска.

Лабораторијска истраживања утврдила су да фитонутријенти у соку тиквица имају антиканцерогена својства јер спречавају мутацију ћелија. Екстракти тиквица редукују симптоме бенигне хипертрофије простате, а тај учинак се појачава у комбинацији са другим поврћем.

Показало се да су добре и у превенцији рака цријева, контролишу шећер у крви и смањују апетит, а једињења у њима чувају здравље васкуларног система и снижавају холестерол. Такође, повољно дјелују на варење.

Захваљујући антиоксидансима, дјелују и противупално, па су одличне за суву кожу. Због високог удјела мангана, она повољно дјелује на све функције организма. Уз саме тиквице, право откриће могу бити и њени цвјетови, који су врло деликатни и посебни.

НУТРИТИВНА ВРИЈЕДНОСТ

Оно што тиквице издваја као идеалну намирницу јесте ниска калоријска вриједност, а уз то су и богате витаминима и неопходним нутријентима попут влакана.

Од минерала садрже мање количине мангана, магнезијум, фосфор, бакар, гвожђе, цинк и калцијум. Кад је ријеч о витаминима, осим витамина Ц, садрже и витамине Б комплекса у мањим количинама, тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенску киселину, фолну киселину, пиридоксин, а такође и витамин К.

До сада су многа истраживања потврдила да су тиквице важне за здравље организма, а будући да их је могуће припремити на безброј начина, штета би била не искористити их у сезони.

Тиквице са парадајзом и зачинима

САСТОЈЦИ:

3 тиквице исјечене на танке кришке

3 изгњечена парадајза

6 ченова насјецканог бијелог лука

ситно насјецкан першун

ситно насјецкан млади лук

сок од исцијеђеног једног лимуна

1 кашика сирћета

3 кашике маслиновог уља

2 чајне кашике соли

1 чајна кашика мљевеног бибера

ПРИПРЕМА:

Загријте рерну на 180 степени. Све састојке, осим тиквица, ставите у здјелу средње величине и добро промијешајте. У већу здјелу ставите кришке тиквица и прелијте смјесом коју сте претходно припремили. Рукама добро измијешајте док не будете сигурни да је свака кришка тиквице прекривена сосом. Пребаците све у тепсију и ставите да се пече око 45 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана