Четири вечерња оброка за боље расположење

ГС
Foto: Aрхива

Иако заиста не постоји ниједан оброк који можете да једете ноц́у и пробудите се у добром расположењу, дијететичарке Стејси Хасинг и Джесика Биком, ауторке књиге "Тхе Реал Фоод Табле", тврде да конзумирање одређених намирница непосредно прије спавања може и те како утицати на вас.

То се дешава јер одређена храна садржи широк спектар хранљивих материја које помажу у побољшању сна, као и побољшању расположења.

Међутим, објашњавају, између осталог, да цјелокупна исхрана коју слиједимо треба да се заснива на таквим састојцима, како бисмо обезбиједили добробит у нашем тијелу.

Вечерњи оброци који ц́е вам подиц́и расположење

1. Ораси

Орашасти плодови и сјеменке су богати извори триптофана, аминокиселине коју тијело користи за производњу хормона серотонина који подиже расположење. Бадеми, индијски орах, пистације, љешњаци, сјеменке сунцокрета и бундеве уносе довољно здравих масти и влакана у наше оброке, без непотребних калорија.

2. Ферментисана храна

У ову категорију спада јогурт, који поред корисних својстава које пружа пробавном систему, дјелује и на мозак. Јогурт, кефир и комбуха су намирнице које садрже пробиотике, који заузврат подржавају здрав микробиом цријева, чиме се повец́ава производња серотонина, кажу стручњаци.

3. Тамна чоколада

Сама чоколада је у стању да нам подиже расположење, због свог дивног укуса. Али осим тога, црна чоколада садржи низ корисних једињења, као што су кофеин, теобромин, флавоноиди, који значајно побољшавају квалитет сна и предвиђају пријатна јутра. Уживајте у мало тамне чоколаде прије спавања, било обичној или у лаганом чоколадном десерту.

4. Бобице

Бобичасто воц́е садржи висок ниво фитохемикалија које могу да смање оксидативни стрес у тијелу. Показало се да антоцијанини, једињења која су одговорна за тамноплаво-љубичасту боју бобица, смањују ризик од депресије. За више уживања у бобичасто воц́е додајте мало шлага или сирупа од тамне чоколаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана