Четири напитка помажу у превенцији деменције – један од њих многи често пију

ГС
Foto: Илустрација

Деменција, односно стање које подразумијева губитак памћења, неспособност говора, рјешавања проблема и размишљања, погађа око 55 милиона људи у свијету.

Иако се може јавити због фактора на које не можемо утицати - старост или генетика - наш начин живота може играти итекакву улогу у управљању овим стањем.

И док је већина нас фокусирана на адекватну исхрану и физичку активност, што јесте важно, не би требало занемарити ни одабир правих напитака који утичу на наше когнитивно здравлје.

Ових пет напитака је најбоље за превенцију деменције, а свако од њих може имати невјероватне учинке на здравље вашег мозга и то на природан начин.

Природни чај

Постоји много врста и укуса чајева, но доказано је да чајеви који потичу од зимзелене врсте Camellia sinensis на импресиван начин побољшавају здравље мозга. Врсте таквог чаја - црни, зелени и бијели - садрже природне спојеве с антиоксидативним својствима зване флавоноиди, као и аминокиселину Л-теанин.

Према подацима представљеним на Шестом међународном научном симпозијуму о чају и људском здрављу, пијење ове врсте чаја може пружити потпору когнитивним функцијама. Постоје докази који упућују на то да конзумирање зеленог чаја може смањити ризик од деменције, Алцхајмерове болести и когнитивних оштећења.

Према студији објављеној у Translational Psychology, они који пију чај имају 16 одсто мање шансе за развој деменције у поређењу с онима који не пију чај.

Природни сок од наранџе

Постоји много опција за сок од наранџе, но многе од њих, које изгледају здраво и природно, могу бити препуне додатих шећера, што неће учинити чуда за здравље вашег мозга.

Одабиром природног сока од наранџе умјесто напитака с укусом овог воћа с додатим шећерима можете тијелу дати подстицај храњивим супстанцама које подржавају здравље мозга, укључујући флавоноиде, витамин Ц, тиамин и витамин Б6.

Подаци показују да су здраве старије одрасле особе које су пиле ову врсту сока постигле боље резултате на комбинованим тестовима глобалне когнитивне функције у односу на контролну групу. А у другој студији, већи унос флавоноида који се претежно налазе у цитрусима био је повезан с 36 одсто смањеним изгледима за субјективни когнитивни пад. Унос наранџи, грејпа, сока од наранџе и сока од грејпа такође је био повезан с нижим изгледима субјективног когнитивног пада.

Минерална вода

Испијање пјенушавог газираног пића може бити прави спас у топлим љетњим данима. Међутим, конзумирање заслађених газираних напитака није најбољи потез за одржавање здравља мозга, будући да је већи унос слатких напитака повезан с ознакама претклиничке Алцхајмерове болести.

Други подаци показују да је конзумација вјештачки заслађених безалкохолних пића повезана с већим ризиком од деменције. Умјесто тога, пређите на газирана пића с ниским садржајем шећера или газирану воду како бисте ублажили жеђ.

Кефир

Кефир је ферментисани млијечни напитак који је пун живих и активних култура. Неки подаци показују да конзумација кефира може помоћи у побољшању когнитивних дефицита, захваљујући томе што живе културе имају позитивну улогу у упали, оксидативном стресу и оштећењу крвних ћелија, стога је ово без сумње одличан избор, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана