Четири начина за правилну стерилизирацију тегли за зимницу

ГС
Foto: klix.ba

Јесен је вријеме када многи праве зимницу, како би током године могли уживати у појединим врстама воћа и поврћа. Зимницу можете правити у виду разних умака поврћа у уљу или оцту, киселим салатама, соковима и џемовима.

Зрело воће и поврће и добар рецепт нису једини предуслов за припрему укусне и трајне зимнице, од изузетне важности је правилна стерилизација тегле, преноси Кликс.

У наставку доносимо четири начина како правилно стерилизирати тегле за зимницу.

Стерилизирање тегле у кипућој води

Стерилизацију тегли можете извршити једноставно кухањем у врелој води 10 до 15 минута непосредно прије пуњења зимницом. На тај се начин уништавају све клице које могу узроковати кварење.

Стерилизирати тегле у рерни

Иако је већ дуго позната као једна од најбољих метода, стерилизирање тегли у рерни траје мало дуже. Опране тегле ставите у рерну тако што ћете их ставити на папире у двоструким слојевима на полице у рерни и посложити теглице на полице тако да се не додирују.

Потом наштимајте на температуру 130 степени Целзијуса или 270 Фајернхајтове скале и оставите их 20 минута. Након тога користити рукавицу за рерну за вађење стакленки и ставити их на подметач отпоран на топлину да се охладе.

Стерилизирање тегли у микровалној

Ако желите једноставно и брзо стерилизирање тегли предлажемо вам да то учитните у микровалној. Потребно је да направите сљедеће кораке након чега ће ваше тегле бити спремне за употребу:

Прово очистите и оперите теглу, а затим је ставите у микровалну укључите на "најјаче" и то 30 до 45 секунди. Потом их ставите наопачке на комадић упијајућег кухињског папира да се осуше. Док стерилизирање тегли у микровалној добро функционише, не можете стерилизирати металне поклопце на овај начин.

Стерилизирати тегле у машини за суђе

Стерилизирање тегли у машини за суђе је вјеројатно најлакша метода и добро ради ако имате додатну функцију екстра топлине на свом уређају.

Пазите да машина буде празна и чиста. Ставите тегле и поклопце у машину и покрените на циклус прања који траје толико дуго колико и припрема џема. Извадите тегле и стављајте их на чисти, упијајући комад кухињског папира да се осуше.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана