Четири начина да смањите потребу за слаткишима током самоизолације

ГС
Четири начина да смањите потребу за слаткишима током самоизолације

Колико вас одлази у кревет са мобилним телефоном? Неки се чак буде из сна како би ажурно одговорили на нотификације.

 

Према истраживању спроведеном на пацовима, а које је иницирало Друштво за проучавање ингестивног понашања, плаво свјетло којима зраче телефони директно је повезано са жудњом за слаткишима. Због овога вам је тешко да се одупрете вратима фрижидера и слатким штековима,

Наиме, пацови који су били изложени плавој свјетлости су наредног дана имали повећану потребу за уносом слаткиша, а примијећена је редукована толеранција на глукозу, због наглих скокова шећера у крви – што је предзнак за дијабетес.

У све ово је умјешано и то како зрачење екрана утиче на квалитет сна. Депривација спавања, која се јавља због гледања у телефон пред спавање, доказано утиче на продукцију грелина – хормона који регулише осећај глади, као и на редукцију лептина, који управља осјећајем ситости. Ово значи да ћете теже осјетити ситост, без обзира на то колико слатког сте већ појели.

Регулишите утицај плавог свјетла, макар пред спавање. Телефон оставите у некој другој просторији. “Будан си”, порука је на коју можете да одговорите ујутру, чим се пробудите.

Ту је још неколико трикова уз помоћ којих можете да смањите потребу за слаткишима:

Редовни оброци

Ако једете редовно оброке у току дана, који имају уравнотежену нутритивну расподелу протеина, квалитетних угљених хидрата и здравих масти, лакше ћете контролисати ситост и спречићете нагле промене нивоа шећера у крви.

Квалитетне ужине

Магнезијум, који садрже орашасти плодови и црна чоколада, појачава сензитивност ћелија на инсулин, што ће повећати до максимума количину шећера коју тело метаболише и спречити нагле осцилације.

Додаци

Додајте зачине, попут цимета, својој храни и грицкалицама. Истраживања су указала на њихову моћ да регулишу ниво шећера у крви. У то име, у своју јутарњу кашу сипајте пуну кашику.

Крећите се

Регулишите стрес редовним вјежбањем. Не само да ћете редуковати анксиозност, већ ћете увећати количину енергије – што је водећи фактор због ког људи посежу за слаткишима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана