Чак 48 посто хране заврши у смећу: Како правилном организацијом фрижидера то промијенити

Кликс
Foto: Shutterstock

Сезона празника ускоро почиње. Пред нама су поклони, весела атмосфера као и обиље хране које традиционално не мањка на трпезама у оваквим приликама. Али, готово половина те хране заврши у смећу.

Док припремамо спискове за куповину и размишљамо о свим оним дивним рецептима којима ћемо почастити себе и своје најмилије, можда је вријеме да ставимо прст на чело и помислимо како да један од најкориштенијих уређаја у нашем дому учинимо још ефикаснијим.

Наиме, лоша организација фрижидера и неправилно складиштење намирница не само да нам троше више новца него што је потребно, већ представљају и један од главних криваца за стварање забрињавајуће количине отпада од хране. Агенција за храну и агрикултуру Уједињених нација упозорава да када би храна која заврши као отпад била држава, нашла би се на трећом мјесту земаља свијета по количини емитованих гасова стаклене баште.

Не дуплирајте артикле

Иако звучи очигледно, спонтани одласци у набавку и куповина намирница без унапријед припремљене листе главни су кривац за претрпавање фрижидера и бацање хране. Истраживање компаније Самсунг, спроведено на европском нивоу, показује да чак 48 посто купљених намирница заврши у канти за отпатке. Стога, прије одласка у куповину издвојите вријеме да добро погледате шта се већ налази у вашем фрижидеру, како не бисте дуплирали артикле. И није довољан летимичан поглед на садржину фрижидера већ заиста детаљна инспекција намирница које сте оставили на његовом дну или у засебним преградама. Овим једноставним потезом уштедјећете новац, ефикасније управљати расположивим простором и учинити нешто добро за планету.

Организација је пола посла

Добром организацијом фрижидера смањујете проценат хране с истеклим роком трајања. Зарад боље прегледности потребно је слиједити неколико савјета. Искуство каже да су горње полице фрижидера идеалне за складиштење хране која се може одмах конзумирати, средњи нивои су, пак, најоптималнији за чување млијечних производа, док су доњи резервисани за месо и рибу. Бочне преграде се сматрају најпогоднијим за артикле које најчешће користите - сосеве, сокове или зачине.

Креирање зона унутар фрижидера помаже вам не само да брже уочите шта се у њему налази већ и да избјегнете унакрсну контаминацију намирница. Неадекватно мијешање намирница које производе етилен и оних које су на њега осјетљиве, попут шпаргле, зелене салате или броколија, може довести до пријевременог сазријевања, па чак и труљења. Такве осјетљиве намирнице је неопходно чувати на адекватан начин. Самсунг RB7300 фрижидер посједује Optimal Fresh+ преграду која се може подијелити на двије зоне са различитим температурама, док додатна Humidity Fresh+ фиока омогућава подешавање оптималне влажности у посуди и тиме дуже чува свјежину посебно осјетљивог воћа и поврћа.

Не заборавите да преграде фрижидера можете организовати према сопственим потребама, а занимљиво је и да поменути модел Самсунг фрижидера нуди више простора за складиштење у стандардним димензијама. За то је заслужна високоефикасна изолација технологије SpaceMax која омогућава да зидови фрижидера буду знатно тањи.

Ослоните се на нове технологије

Можда смо од старијих генерација наслиједили навику да намирнице складиштимо на врху фрижидера како би се боље охладиле, међутим, произвођачи фрижидера данас дизајнирају расхладне технологије тако да температура фрижидера буде равномјерна на свим нивоима, остављајући нам могућност да сваки кутак фрижидера искористимо до максимума. Самсунг RB7300 модел фрижидера уз помоћ пажљиво пројектованих вентилационих отвора обезбјеђује потпуну и равномјерну расхлађеност намирница на свих седам нивоа полица, трошећи мање енергије, док Apple Аround Cooling систем хлади сваки одјељак равномјерно.

И док испраћамо годину за нама, пакујемо поклоне и правимо пресјек гдје смо, како смо и шта желимо у 2021, не би било лоше да неке свакодневне навике за нијансу промијенимо, јер чак и минималне промјене у начину одабира и чувања хране могу допринијети смањењу негативног утицаја на животну средину и сачувати неке од највреднијих ресурса на земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана