Боље од шољице кафе: Намирнице које ће вас подићи и држати буднима цијели дан

ГС
Foto: Илустрација

Најбоље било да кафу замијените неким другим намирницама које су много бољи разбуђивачи.

Зобена каша

Зобену кашу многи једу за доручак, али и поред тога попију шољицу кафе. Међутим, за тим уопште нема потребе. Зашто? Зобена каша има низак гликемијски индекс и осигураће вам довољно енергије и осјећај ситости за неколико наредних сати, а када тијело има енергије - није уморно.

Вода

Од изузетне важности је да свом тијелу осигурате довољно течности, јер када је нема, мозак ради спорије, а ми се осјећамо уморно и поспано. Најбоље би било да, чим устанете попијете чашу воде. Исти учинак ћете постићи и поподне. Када заборавите кад сте посљедњи пут попили воду, попијте једну чашу воде одмах и осигураћете тијелу потребну течност.

Зелено лиснато поврће

На прву можда не звучи најпримамљивије, али зелено лиснато поврће (спанаћ, першун, целер, блитва, кељ...) садржи велику количину Б витамина који помаже да се храна претвори у енергију. Зато дан, умјесто кафом, започните неким лијепим зеленим смутијем.

Чиа сјеменке

Богате су омега-3 масним киселинама које помажу у убрзавању рада мозга, као и у борби против умора. Чиа сјеменке имају и велику могућност апсорпције течности, па убрзавају метаболизам и учиниће да се осјећате хидрирано и држаће вас буднима. Можете их јести у зобеној каши или смутију и на тај начин осигурати дуплу дозу разбуђивања.

Јаја

Јаја су протеинска намирница која пружа енергију потребну за функционисање током целог дана. Избор припреме јаја је велики, можете да их испечете на око, направите кајгану, омлет или да их скувате. Оно што такође можете да урадите, јесте да спојите јаја и неко зелено лиснато поврће и направите феноменалан омлет који ће уједно бити и енергетска бомба, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана