Благотворна дејства јагода

ГС
Foto: Pixabay

Слатке и мирисне јагоде многима су омиљено воће, а пуне су есенцијалних нутријената, влакана, витамина C, фолне киселине и калијума. Садрже и мале количине гвожђа, бакра, магнезијума, фосфора, селена и витамина B, K и E.

Иако у себи садрже и доста шећера, сматрају се намирницом с ниским гликемијским индексом јер не утичу на раст шећера у крви у тренутку, што је можда захваљујући антиоксидансима који се налазе у јагодама.

Редовна конзумација јагода је повезана са здравијим нивоима шећера у крви, према студији објављеној у магазину Antioxidans and nutrients.

Дневна доза јагода може да побољша здравље срца

Студија објављена у магазину Journal of Molecular Sciences предлаже да редовно једемо намирнице богате витамином C, попут јагода, јер тако можемо побољшати здравље кардиоваскуларног система.

Позитивно утичу на здравље мозга

Научници кажу да јагоде могу превентивно да дјелују против пропадања можданих функција, захваљујући флавоноидима који се у њима налазе, а они имају противупална својства и штите од настанка рака.

Добробити за пробавни систем

Једна шоља јагода садржи око три грама топивих и нетопивих влакана, а она топива су јако важна за добру пробаву јер скупљају воду у пробавни тракт и тако помажу да се нутријенти лакше разграде. Нетопива влакна додају чврстину столици па ће тако она лакше и брже пролазити кроз цријева.

Неке студије су показале како јагоде помажу у превенцији старосне макуларне дегенерације, најчешћег узрока сљепила код старијих особа. Истраживање је показало да је свакодневном конзумацијом три или више ових воћкица могуће смањити ризик развоја макуларне дегенерације за више од 36 одсто. Научници вјерују како се добробити могу приписати елагинској киселини, антиоксидансу из јагода.

Важно је нагласити да само свјеже и смрзнуте јагоде садрже прегршт корисних састојака који доприносе здрављу, док прерађено воће губи већину, ако не и све нутритивне вриједности.

Најбољи избор су домаће јагоде лично узгојене у својој малој башти или купљене од провјерених продаваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана