Благотворна дејства блитве

ГС
Foto: Pixabay

Блитва је тамнозелено лиснато поврће из породице лободњача међу које спадају и цвекла и шпинат. Потиче са Медитерана, а данас је чест гост у баштама широм свијета.

Блитва је изузетно цијењена још од давних времена, о чему говоре и Аристотелови записи из четвртог вијека прије Христа. Још у доба старих Грка и Римљана препознате су њене љековите моћи те је сматрана чудотворном биљком.

Енергетска и нутритивна вриједност

Блитва у свом лишћу крије бројне нутритивно вриједне супстанце због чега се сматра заиста моћном намирницом. Готово да нема витамина или минерала који нису у већој или мањој мјери садржани у овом поврћу.

Према тврдњама стручњака у блитви је присутно око 13 различитих антиоксиданса, од који се посебно истичу алфа и бета-каротен, лутеин, зеаксантин и колин.

Једна је од најздравијих врста лиснатог поврћа, нема велику енергетску вриједност али има одличну комбинацију витамина и минерала, фитонутријената и дијеталних влакана.

Веома је корисна за повећање имунитета, а добар је и диуретик.

Карактеристични састојци блитве су и лутеин и зеаксантин, које често називају и "витаминима за очи". Осим што чува вид, лутеин кожи пружа заштиту од УВ зрака. Анализе су показале да лице садржи највеће концентрације лутеина у односу на цијело тијело, јер је највише и изложено сунцу.

Блитва обезбјеђује нутријенте који могу регулисати високи крвни притисак и повољно утичу на кардиоваскуларни систем, редукују штетно дјеловање слободних радикала на многе органе у организму те имају противупално дјеловање, ублажавају грчеве у мишићима и мигрене.

Блитва има висок садржај витамина Ц и бета-каротина и обиље минералних соли. Блитва садржи и велике количине витамина Б1, Б2, те калијум, магнезијум, манган, гвожђе, калцијум и друге важне састојке.

Има и завидну количину угљенихидрата, протеина, целулозе и биљних уља. Целулозна влакна су важна јер за себе вежу вишак воде и отровне састојке. Угљенихидрати су важни за мозак и нервни систем.

Вјерује се да редовно конзумирање може да смањи ризик од Алцхајмерове болести.

Осим тога, побољшава и крв, јача кости и штити комплетну слузокожу тијела. Конзумирањем блитве у организам се уносе значајне количине витамина К, који зауставља дјеловање ћелија које разарају кости, а самим тим смањује се ризик и од остеопорозе. Витамин К се у пробави претвара у облик витамина који активира главни протеин у костима, преноси Стил.курир.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана