Без којих намирница можемо остати у будућности: На листи кафа, пиво...

Срна
Foto: Илустрација

Сајт Брајт Сајд на једном месту је издвојио 10 намирница на које климатске промјене највише утичу и које ће се у блиској будућности измјенити или постати луксуз.

Климатске промјене чине да се човјечанство прилагођава новим животним условима. Неки би рекли да је у питању онај начин живота који је човјек занемарио, а у питању је склад са природом.

Човјек је одавно престао да узима онолико колико би му било довољно, прохтеви су порасли, а људска похлепа и моћ учинила да се на законе природе заборави. Макар већина.Како температуре расту, а екстремне временске прилике постају нова стварност, они који живе од природе осећају бројне промјене, што потврђују и разна научна истраживања. Нека од тих истраживања везују се и за будуćност популарне хране.

Постоје тврдње и мишљења да просјечан човјек неćе више моćи да купи неке од производа који су данас популарни јер ће постати превише ријетки или скупи.

Интернет сајт “Брајт Сајд” преноси да ћемо у скоријој будућности живјети у мање укусном свијету, ако се нешто нагло и драстично не промјени, пишу Вијести. Брајт Сајд је направио листу од 10 производа који се налазе на листи “угрожене хране”. Веćина њих има потенцијал да постане превише оскудна за људски род у наредним годинама.

10. Чоколада

Одлучили сте се да презалогајите. Убаците руку у кесу (не пластичну!) са слаткишима и не нађете ништа. Ваше табле чоколаде или мале чоколадице тамо више нема...

Ова ситуација може постати стварна. Иако на какао дрвеćе не утичу високе температуре, стабла какаоа захтевају обилне кише и високу влажност. Ипак, према извештају “АР5 Климатске промене 2014: Утицаји, прилагођавање и рањивост”, не очекује се да екстремно вријеме буде праћено обилним кишама. Ови услови могу негативно утицати на производњу какаоа и резултирати са око милион тона мање праха, тартуфа или плочица чоколаде годишње.

9. Чај

Ко не воли да се опусти уз шољицу топлог чаја након дугог, напорног дана Чини се да ће у блиској будућности то постати прави луксуз. Стручњаци у студији “Ублажавање климатских промјена у чајном сектору” потврђују да ће климатске промјене у великој мјери утицати на сектор за производњу чаја ако се не предузму превентивне мјере. На примјер, повећана рањивост на инсекте или лишćе слабијег квалитета само су неки од проблема са којима ће се ова индустрија суочити.

8. Мед

Одавно је познато да су пчеле у опасности. Постоји низ различитих разлога за то, а делимично је криво и глобално загревање. Студија “Повећавање атмосферског ЦО2 смањује концентрацију протеина у цвјетном извору полена неопходном за сјеверноамеричке пчеле” открила је да пораст нивоа угљен-диоксида смањује протеине у полену, главном извору хране међу пчелама. У најгорем случају, овај проблем може довести до њиховог потпуног одумирања, јер неће добити довољно хране.

7. Пиринач

Усјеви пиринча такође су под претњом пада од 20 до 40 одсто. Поред тога, постоји још један кључни проблем са којим се људи могу суочити. Пиринач може постати мање хранљив због пораста концентрације угљен-диоксида у атмосфери, закључак је стручне студије “Нивои угљен-диоксида (ЦО2) овог вијека измјениће садржај протеина, микроелемената и витамина у зрну пиринча са потенцијалним здравственим послједицама за најсиромашније земље зависне од пиринча”... То значи да ће људи који се ослањају на пиринач као своју кључну храну морати да траже начине како да избјегну здравствене проблеме.

6. Воће из воћњака

Јабуке, трешње, брескве, грожђе и остало воће су симболи “љетње сезоне”. Изгледа да ће њихов укус и освјежење вјероватно морати да буде замјењено неким поврћем које је у стању да издржи пријетњу глобалног загревања. На примјер, извештај, који води Универзитет у Мелбурну, показује да зиме могу постати преблаге за производњу јабука. Са друге стране, екстремне вруćине и штете од опекотина од сунца могу бити прејаке за воћњаке током осталих мјесеци. Као резултат тога узгајивачи могу очекивати недостатак и у квалитету и количини воћа.

5. Јаворов сируп

Климатске промјене негативно утичу на дрвеће шећерног јавора чији се сок користи за производњу јаворовог сирупа. Стручњаци из “Нортест Клајмејт Сентер” напомињу да дрвеће зими неће имати довољно снежног покривача, што ćе довести до одумирања корјена и смањеног раста изданака. Промјене су већ примјећене, а процењује се и да ће се погодно станиште за дрво јавора знатно смањити током слједећих 80 година.

4. Кафа

Гушт испијања кафе након што се пробудите или током паузе на послу, дружења и разговора са пријатељем једно је од посебних угођаја. Но, процес климатских промјена може учинити да то постане прилично ријетко. Водеће свјетске компаније за кафу попут Старбакса и Лавазе препознају озбиљне ризике изазване глобалним загријевањем. Отприлике 50 одсто глобалне површине погодне за производњу кафе налази се у опасности да се смањи до 2050. године, што и није тако далеко... Људи ће морати да се суоче са проблемима попут пораста цијена, лошег утицаја на укус и арому, али и несташице залиха.

3. Пшеница

Изгледа да су климатске промјене већ негативно утицале на усеве пшенице. То значи да хлеб, слатке лепиње и разна пецива могу постати деликатес за будуће генерације или чак за нас. Према студији “Климатске промјене могу драматично смањити производњу пшенице” коју је спровео Државни универзитет у Канзасу, човјечанство је у ризику да изгуби најмање четвртину или 25 одсто светске производње пшенице, јер сваки степен пораста температуре је смањује за око шест одсто.

2. Кикирики

Просјечан Американац поједе око три килограма путера од кикирикија годишње. То значи да би укупан број конзумираног кикирикија био довољан за премазивање подножја чувеног Великог кањона у Аризони. Кикирики као “здрава грицкалица” је прилично популаран у скоро па свим дијеловима свијета. Проблем је што биљкама кикирикија треба пружити посебну пажњу, а сматрају се и врло узурпиранима. Потребно им је не мање од пет мјесеци постојаног топлог времена и око 20 до 40 центиметара кише. Због тога су биљке кикирикија на листи производа којима морамо бити спремни да кажемо: “Збогом!”.

1. Пиво

Пиво је најпожељнији алкохол у Седињеним Америчким Државама, незаобилазан у пабовима у Великој Британији, али и широм Европе. У међувремену, топлота и суша могу довести до губитка од 3 до 17 одсто у приносу јечма и хмеља, у зависности од тежине услова. Смањење понуде и производње може довести до значајног повеćања цијена (на пример пораст цијена у Ирској од 193 одсто). Сви љубитељи пива, али и они који само понекад попију по једну чашу овог хладног освежавајућег пића треба да се надају да ćе се развити неке мере за подршку и овом сектору.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана