Астронаути се почастили такосима које су правили од љутих папричица узгојених у свемиру

ГС
Foto: Скриншот

Астронаути који се налазе на Међународној свемирској станици прошле седмице су се почастили такосима које су направили од љутих папричица узгојених у свемиру.

 

Након покретања биљног експеримента на ИСС-у у јулу, посада је коначно могла уживати у плодовима свог рада, односно у такосима чији су састојак биле и папричице узгојене у свемиру.

 

Љуте папричице су биле дио НАСА-иног експеримента под називом Плант Хабитат-04, који за циљ има установити која се храна може узгајати у свемиру. У јуну је у свемир послано 48 сјеменки које су смјештене у Адванкет Плант Хабитат величине микровалне пећнице. На тај начин је почео поменути пројект. Током претходних експеримената су се узгајали ротквице, зелене салате и слично, но љуте папричице су досад биле најзахтјевније с обзиром на то да им је потребно више времена за раст, клијање и раст плода.

 

Астронаути су након четири мјесеца уживали у плодовима свог рада, али су прије тога прикупили податке о црвеним и зеленим плодовима. Такосе су правили од говедине, парадајза, артичока и љутих папричица.

 

Међутим, љуте папричице су само дио већег плана за повећањем броја усјева које астронаути могу узгајати у свемиру током будућих мисија. Такође, циљ је пронаћи начин исхране на Мјесецу, али и удаљенијим дестинацијама попут Марса. Управо ће то бити огроман логистички изазов. Пакована храна временом губи квалитет, смањује се њена храњивост, као и састојци попут витамина Ц и К.

 

НАСА оваквим експериментима жели успоставити могуће изворе хране за дуге мисије и више научити о интеракцији биљака и микроба у свемиру.

 

Љуте папричице садрже неколико есенцијалних састојака, богате су витамином Ц те дају разноврсност менију посаде на ИСС-у.

 

Због живота у условима без гравитације астронаути губе осјећај мириса и окуса па је због тога зачињена храна популарна међу њима. Стога зеленило и папричице омогућавају астонаутима да зачине своје оброке те да унаприејде своје здравље.

 

Узгој папричица ће бити настављен на ИСС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана