Ако постите Божићни пост ово морате да знате: Једна намирница коју редовно купујемо није увијек посна

ГС
Foto: гс

Божићни пост је почео, а многи вјерници који посте нису сигурни која је храна заиста посна и шта је дозвољено да се једе када се пости на води, а шта када се пости на уљу.

Због тога је важно нагласити да за вријеме поста треба јести умјерено јер тај период треба провести у одрицању од тјелесних жеља и неговању духовних врлина, а уздржавање од хране помаже да наше тијело буде поуздан савезник у постизању тог циља.У данашње вријеме није тешко постити будући да постоје многи производи који су посни, али исто тако мора се обратити пажња на декларацију јер, иако се за многе намирнице мисли да су посне, оне то нису јер садрже састојке животињског поријекла.

Тако, рецимо, поједине пекаре које продају хлеб и разна пецива често премазују своје производе раствором који садржи јаја, како би добили сјајну и хрскаву горњу кору. Због тога уколико постите, а купујете неко пециво обавезно питајте продавца шта је посно, а шта не.Посна храна је сва храна која нема животињске састојке у себи. Млијеко и млијечни производи нису посни (осим сојиног, пиринчаног, кокосовог и других биљних млека), јаја, алкохол, месо. То је мрсна храна!

У црквеном календару означено је тачно шта се једе одређеног дана током поста.

Сваки дан је означен, па стоји да је тог дана дозвољена “вода”, “уље”, “риба” или “мрс”.

Вода: посна храна која није спремана на уљу и која не садржи уље у себи; Уље: то су посна јела која могу бити припремљена на уљу или га могу садржати у себи; Риба: пости се на уљу, али су тог дана дозвољени риба и вино;

Бели мрс: једе се сва храна осим меса (дакле, и сир, млеко, јаја и слично);

Сухоједење: када је ово прописано, једу се само сув хлеб и вода или воће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана