Ако пијете кафу, велика је вјеротноћа да са њом пијете и самљевене кукце

Индекс.хр
Ако пијете кафу, велика је вјеротноћа да са њом пијете и самљевене кукце

Ако је ваша кафа направљена од претходно самљевеног зрна, постоји поприлично велика шанса да у њој пијете самљевене жохаре, а да тога нисте ни свјесни.

Професор биологије са Универзитета Монтана, Даглас Емлен, у једном је интервјуу испричао своје догодовштине са студијског путовања. 

Наиме, његов професор са којим је путовао је био прави овисник о кафи, и због њега су често морали тражити кафиће који пред њим мељу свјежу кафу. 

"Стварно смо пуно времена трошили како бисмо нахранили његову овисност, јер му је требала кафа сваких пар сати. На крају ми је коначно објаснио да мора пити само права зрна кафе која су самљевена пред њим, због тога што има јаке алергијске реакције на жохаре", присјетио се Даглас Емлен.

Мљевена кафа, коју купујете у теглама, претходно се складишти у великим гомилама зрна кафе у којима се налазе и жохари. Те велике хрпе зрнаца се не могу никако филтрирати од разних наметника, тако да се све заједно меље. "Амерички стандарди за контролу хране и лијекова допуштају да у зрнима кафе буде до 10 посто прљавштине и инсеката", рекао је др. Емлен.

Није само кафа та која садржи остатке кукаца, разне намирнице које свакодневно уносимо у себе такође садрже њихове дијелове.

"На примјер, у САД-у је дозвољено 60 микроскопских фрагмената кукаца и једна длака глодаваца у 100 грама чоколаде. У пшеничном брашну толерише се 150 дијелова кукаца у 100 грама производа, а у тјестенини 225 дијелова у 225 грама. Воћни сокови смију садржавати до пет јаја мухе и једног црва на 250 милилитара да би били прихватљиви за тржиште", пише Дуња Турк за Биоинститут блог.

Према томе, америчка истраживања су дошла до резултата да годишње храном у организам унесемо 0,5 до 1 килограм кукаца.

Упркос томе што ово сазнање у нама буди гађење, не морате се бринути, јер ако нисте алергични на кукце, њихови остатци у храни нису штетни за ваше здравље.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана