Ako pijete kafu, velika je vjerotnoća da sa njom pijete i samljevene kukce

Indeks.hr
Ako pijete kafu, velika je vjerotnoća da sa njom pijete i samljevene kukce

Ako je vaša kafa napravljena od prethodno samljevenog zrna, postoji poprilično velika šansa da u njoj pijete samljevene žohare, a da toga niste ni svjesni.

Profesor biologije sa Univerziteta Montana, Daglas Emlen, u jednom je intervjuu ispričao svoje dogodovštine sa studijskog putovanja. 

Naime, njegov profesor sa kojim je putovao je bio pravi ovisnik o kafi, i zbog njega su često morali tražiti kafiće koji pred njim melju svježu kafu. 

"Stvarno smo puno vremena trošili kako bismo nahranili njegovu ovisnost, jer mu je trebala kafa svakih par sati. Na kraju mi je konačno objasnio da mora piti samo prava zrna kafe koja su samljevena pred njim, zbog toga što ima jake alergijske reakcije na žohare", prisjetio se Daglas Emlen.

Mljevena kafa, koju kupujete u teglama, prethodno se skladišti u velikim gomilama zrna kafe u kojima se nalaze i žohari. Te velike hrpe zrnaca se ne mogu nikako filtrirati od raznih nametnika, tako da se sve zajedno melje. "Američki standardi za kontrolu hrane i lijekova dopuštaju da u zrnima kafe bude do 10 posto prljavštine i insekata", rekao je dr. Emlen.

Nije samo kafa ta koja sadrži ostatke kukaca, razne namirnice koje svakodnevno unosimo u sebe takođe sadrže njihove dijelove.

"Na primjer, u SAD-u je dozvoljeno 60 mikroskopskih fragmenata kukaca i jedna dlaka glodavaca u 100 grama čokolade. U pšeničnom brašnu toleriše se 150 dijelova kukaca u 100 grama proizvoda, a u tjestenini 225 dijelova u 225 grama. Voćni sokovi smiju sadržavati do pet jaja muhe i jednog crva na 250 mililitara da bi bili prihvatljivi za tržište", piše Dunja Turk za Bioinstitut blog.

Prema tome, američka istraživanja su došla do rezultata da godišnje hranom u organizam unesemo 0,5 do 1 kilogram kukaca.

Uprkos tome što ovo saznanje u nama budi gađenje, ne morate se brinuti, jer ako niste alergični na kukce, njihovi ostatci u hrani nisu štetni za vaše zdravlje.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana