4 разлога зашто би зелена салата требало да се нађе на вашој трпези сваки дан

ГС
Foto: Илустрација

Зелена салата, њене многобројне врсте, сврставају се у главичасте салате, римске салате и лиснате салате.

Најтраженија салата је и данас као и раније главичаста зелена салата, која се код нас гаји већ вијековима.

Данас је можемо купити током цијеле године, али је ипак најљепша она која се продаје и једе када дође прољеће.

Зелена салата садржи витамине А и Ц, а од минерала има гвожђа, калцијума, цинка, бакра, магнезијума и фосфора. Витамини Б1, Б2, Б6, који су неопходни за размјену материја и функције нерава, а такође за стварање бјеланчевина, садржани су у свим зеленим салатама.

Тамније зелено лишће салате богатије је витамином А од свијетлијег. Дакле, правилним избором салата снабдијевамо се у довољној мјери свим оним што је организму потребно.

Уколико зелена салата није често на вашој трпези, вријеме је да промијените своје навике. Погледајте неке од разлога да у јеловник чешће унесете баш зелену салату.

1. Одржава оптималан ниво киселости организма

Минерали у зеленој салати помажу отклањање токсина из организма и одржавају оптималан баланс киселости. Ово је значајно јер добар ниво киселости даје тијелу енергију, пружа миран сан и повољно утиче на кожу.

2. Влакна побољшавају пробаву

Поврће садржи доста влакана, који су добри за варење. Конзумирање салате помаже у борби са затвором, а влакна из салате ће вам обезбједити здрав ниво холестерола, што је важно у спречавању кардиоваскуларних болести.

3. Јача имунитет

Салата је добра за имунитет јер садржи магнезијум, калијум, калцијум и фосфор. Ови минерали смањују штетни утицај слободних радикала у тијелу, па тако штите од вирусних инфекција и сличних болести. Такође, велика количина витамина Ц повољно дјелује на имунитет.

4. Може да регулише крвни притисак

Зелена боја салате потиче од хлорофила који има благотворно дејство на крвне судове, а вјерује се да може да регулише крвни приситак, као и да подстиче активност срчаног мишића., преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана