Преминуо Ђорђе Балашевић

Г.С.
Преминуо Ђорђе Балашевић

Познати кантаутор Ђорђе Балашевић преминуо је данас у 67. години.

Подсјетимо, Балашевић је прије три дана примљен на Инфективну клинику гдје се лијечио од упале плућа.

Подсјетимо, Балашевић је прије три дана примљен у Инфективну клинику Клиничког центра Војвоидне у Новом Саду. Како сазнаје "Блиц", имао је ковид 19 и био је у лошем стању.

Љекари су преузели све неопходне мјере лијечења, али до побољшања није долазило. Данас поподне му се стање додатно погоршало услијед ранијих хроничних здравствених проблема.

Вишесатни напори љекара КЦВ, на жалост, нису уродили плодом и Балашевић је преминуо три мјесеца прије 68. рођендана.

Ђорђе Балашевић - човјек који је баладама топио срца

Фото: Тањуг ђ Ко је био Ђорђе Балашевић - човјек који је баладама топио срца?

Балашевић је рођен 11. маја 1953. године у Новом Саду.

Године 1977. приступа акустичарској групи "Жетва" са којом, исте године снима хит пјесму "У раздјељак те љубим" и остварује свој први успјех. Сингл је продат у више од 180.000 копија, што је био велики успјех за југословенске стандарде.

Почетком 1982. године започиње соло-каријеру албумом Пуб са којим биљежи запажен успјех. У ТВ серији Поп Ћира и поп Спира тумачи запажену улогу берберина Шаце. У зиму сљедеће године први пут пуни београдски Сава центар. Затим слиједи плоча под називом "Целовечерњи тхе Кид" снимљена 1983. године. Мелодија насловне нумере која је снимљена и на енглеском језику, је инспирисана фолклором Мексика. Априла 1985. године, снима изузетно запажен албум 003. на коме се истакла пјесма Словенска. Ову плочу је продукцијски урадио као и претходну Јосип Бочек. Наредне, 1986. године у сарадњи са ТВ Нови Сад снима и ТВ филм под истоименим називом "Целовечерњи Кид".

Са сљедећим албумом Бездан, Балашевић формира екипу која ће му убудуће бити редовна студијска и концертна потпора. За продукцију плоче је задужен Ђорђе Петровић, аранжмани су повјерени клавијатуристи Александру Дујину. Ђорђе Балашевић наглашава да најплоднији период његовог стваралаштва отпочиње овим албумом. Сљедећи албум "Панта реи" прати изузетно лоше критике, које се подударају са тешким периодом кроз који је новосадски кантаутор у приватном животу прошао. Ипак на овом албуму се издваја једна од Балашевићевих најљепших балада "Једном...".

Наредна плоча, "Три послијератна друга", која је добила поднаслов "Музика из истоименог романа" и коју Балашевић снима 1989. године, прати радњу истоименог романа и биљежи велики успјех. На поменутој плочи, која је доживјела добре критике, и веома добро прошла код публике, налази се једна од најљепших балада које је Балашевић снимио — "Д–мол". У вријеме док почињу ратна збивања у СФРЈ 1991. године, на тржиште излази албум "Марим ја...". Овај албум остаје упамћен по изузетно добрим текстовима, носталгичним нотама, по пјесмама "Неверник", "Дивљи бадем", "Рингишпил"...

Те исте јесени Балашевић је имао своју колумну у Радио-ТВ Ревији. У овој колумни, док бесни рат на простору тада већ бивше СФРЈ, Балашевић прави веома оштре и критичке осврте на сва актуелна, претежно политичка дешавања у земљи. Ратне године проводи склоњен од јавности, избјегавајући мобилизацију. Крајем 1993. године снима албум "Један од оних живота"; албум излази у вријеме тешке економске кризе, а пјесме су инспирисане ратним трагедијама. Тих година Балашевићеви концерти постају прва јавна чистилишта, будући да на њима износи веома оштре конотације на рачун актуалне власти, са јасним опозиционим ставовима.

Послије мало дуже паузе 1996. године, објављује албум под називом "Напослетку". Нове пјесме снимљене су углавном на акустичним инструментима уз учешће гудача Светог Ђорђа. Од инструмената су употребљивани фагот, обоа, труба и виолина које на вијеран начин дочаравају атмосферу Балашевићевих стихова.

Други роман објављује 1997. године. И у њему Балашевић прати свој претпосљедњи албум – "Један од оних живота". Роман постиже изузетно добре критике. А 2000. године Балашевић објављује политичким албум под насловом "Деведесете". На том албуму он даје јавну осуду једног времена, једног изгубљеног времена, за једну генерацију, умјесто на носталгичне и љубавне пјесме на које је навикао своју публику, на овом албуму је остала забиљежена пјесма "Живети слободно" која уједно и представља химну петооктобарских промјена у којима је и Балашевић имао своје активно учешће.

Љубавне пјесме које су изостале са претходног албума у пуној мјери су надокнађене крајем 2001. године, када је снимљен албум "Дневник старог момка" који је посветио својој супрузи Ољи. Наиме, свака од 12 пјесама на албуму носи назив једног женског имена, а комбинацијом почетних слова тих имена добија се право значење овог албума "Оља је најбоља". 2004. године снима изузетно добар албум који носи назив своје прве групе Рани мраз. Запажено учешће у овом албуму има група Апсолутно романтично.

Иза себе је оставио супругу Оливеру, кћерке Јовану и Јелену и сина Алексу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана