Пола вијекаa албум “School`s Out” Алиса Купера: Звук младости која је завршена VIDEO

Бранислав Предојевић
Пола вијекаa албум “School`s Out” Алиса Купера: Звук младости која је завршена VIDEO

ДЕТРОИТ - Славни албум “School`s Out”, пето студијско остварење Алиса Купера, ове године слави 50. годишњицу од оригиналног изласка 30. јуна 1972. године.

Плоча је брзо по изласку постала један од  најславнијих студијских албума у каријери краља хорор и шок рока, углавном због огромног успјеха његове насловне пјесме, која је била на врху топ-листа, како у САД тако и у Великој Британији, те постала једна од тинејџерских химни седамдесетих година, лансиравши каријеру бенда  у звјездане висине, а њиховог лидера Алиса Купера (право име Винсент Фурније) претворила у суперстара.

Снимљен у класичној постави групе у којој је Алис био на вокалима, док су остатак екипе чинили гитаристи Мајкл Брус и Глен Бакстон, басиста Денис Данавеј и бубњар Нил Смита, албум је по многима био врхунац креативне сарадње са продуцентом Бобом Езрином. Бриљантно аранжирани и снимљени концепт албума о крају младости оличен у крају школских дана, спојио је хард и глам рок звук проткан визуелним и текстуалним елементима водвиља и филма, са изразито сировим детроитским протопанк звуком, који је обиљежио прва четири албума у каријери групе.

- Били смо у забави, сексу, смрти и новцу када су сви били у миру и љубави. Хтјели смо да видимо шта је сљедеће. Испоставило се да смо ми сљедећи и забили смо колац у срце генерације љубави - рекао је Купер.

Ако су албуми снимљени са Езрином “Love it To Death”(1970) и “Killer”(1971), били наговјештај потенцијала које је бенд носио, након изласка ове плоче, то је постало апсолутни тријумф њихових идеја. 

Осим насловне пјесме химне, албум садржи једнако јаке нумере “Public Animal “9”, “My Stars” и “Alma Mater”, док је пратећа турнеја укључивала славну сценску представу пуну хорор елемената и мучења, а врхунац је био инсценирано погубљење Алиса на електричној столици.

Бенд је носио уске, шљокичасте, глам рок костиме у контрасту боја које је израдила дизајнерка Синди Данвеј, док је Куперова андрогина сценска улога са тешком шминком и наступом постала један од симбола епохе.

Албум је постао бестселер са милион продатих примјерака у доба изласка, а према Коперовим ријечима концепт албума је настао из његове жеље да напише пјесму са универзалном привлачношћу у насловној нумери.

- Постоје два пута током године када осјећате универзалну привлачност у животу. Један је божићно јутро, када се тек спремате да отворите поклоне.. Други је задња три минута посљедњег дана у школи. Сједиш ту и као да полако гори фитиљ - навео је Купер.

Иако је постигла међународно признање и вјероватно остаје најпознатија пјесма са потписом Алис Купер, насловна нумера је засјенила свој матични албум. Гледајући уназад, то је велика штета јер осим насловне пјесме албум “Тхе School`s Out” садржи неке од најузбудљивијих момената музике реализоване од стране оригиналног бенда Алиса Купера.

Омот

Оригинални омот албума који је дизајнирао Крејг Браун, такође је стекао култни статус као и музика забиљежена на плочи.

Фотографија дрвене школске клупе, ишаране ђачким порукама, имала је отвор какви су имали оригинални школски столови у САД. Винилна плоча унутра је била умотана у гаћице, иако је касније овај маркетиншки трик укинут, јер су наводно папирне гаћице биле запаљиве. Школски сто фотографисан за насловницу албума изложен је у “Хард рок” кафеу у Лас Вегасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана