Ове године два постхумна албума Дејвида Боувија VIDEO

Агенције
Ове године два постхумна албума Дејвида Боувија VIDEO

Дејвид Роберт Хејворд-Џоунс, познат под псеудонимом Дејвид Боуви, један од најпознатијих свјетских музичара, преминуо је пре тачно четири године, 10. јануара 2016. Иза њега је остало више од пет деценија плодоносне и утицајне каријере, али његове нове пјесме тек треба да се појаве ове године.

Прије четири године објављен је 25. и посљедњи студијски албум Давида Боувија на његов 69. рођендан.

Ове године биће објављене двије нове плоче ЕП (Extended playlist) Дејвида Боувија, на којима ће се наћи необјављене верзије пjесама.

Дејвид Боуви рођен је као Дејвид Роберт Џонс, британски музичар, продуцент, глумац и уметник. Прве музичке успjехе постиже синглом “Space Oddity” из 1969. а почетком седамдесетих постаје један од предводника британског глам-рок покрета, понајвише захваљујући свом алтер егу “Ziggy Sardust”.

Средином деценије успијева да придобије и америчку публику, а у раздобљу од 1977. до 1979. снима три албума у Берлину под продуцентском палицом Брајана Ина. Такозвана “Берлинска трилогија” базирала се претежно на немачкој електронској музици и постаје највиши Боувијев умјетнички домет. Највећи комерцијални успјех ипак је досегао албумом “Let’s Dance” из 1983. и истоименим синглом.

Каријера му успорава касних осамдесетих, а послије 2003. одлази у музичку пензију, из које привремено излази 2013. године албумом “The Next Day”. Глумио је и у неколико филмова (“Човjек који је пао на Земљу”, “Срећан Божић, мистер Лоренс”‘…), а пред крај живота учествовао је у изради мјузикла “Лазарус”, базираног на својој улози у филму “Човjек који је пао на Земљу”. Пажњу је, осим умjетничким талентом, привлачио и својим личним животом – сексуалношћу, вjерским опредjељењем и изгледом. Продао је укупно више од 140 милиона албума широм свијета. Ролинг стоун га је прогласио 39. највећим музичарем и 23. највећим пјевачем свих времена, а ББЦ-јева анкета 29. највећим Британцем.

Постхумни албуми постали су веома популарни у задње вријеме, те ће тако недовршене или необјављене верзије и Боувијевих пјесама наћи пут до публике. Како је најавио “Парлофон рекордс”, још два пројекта везана за покојну легенду биће ускоро објављена. Шта ће се на њима налазити најављено је ријетком, углавном акустичном верзијом Боувијевог сингла из 1970. године “The Man Who Sold the World”.

Убрзо након Боувијеве смрти 2016. године продаја његових албума у ​​САД порасла је за више од 5.000 одсто, са 682.000 продатих јединица у недjељи када је умро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана