Одабран најбољи гитарски риф свих времена VIDEO

Г.С.
Одабран најбољи гитарски риф свих времена VIDEO

Ријеч је о преознатљивом уводном рифу Џимија Пејџа из “Whole Lotta Love” Лед Зепелина, уводне пjесме на другом албуму енглеског бенда.

Делимично заснован на Мади Вотерсовој верзији “You Need Love” Вилија Дикона, култни риф Пејџа обезбjедио је почасну титулу у овог викенда, победивши сјајног Рендија Роудса у “Crazy Train” Озија Озборна и Малколма и Ангуса Јанга у уводу класика AC/DC “Back In Black”.

У уводном тексту ове листе која је у цjелини објављена у издању Total Guitar од 4. јуна, пише о “сеизмичком утицају Пејџовог рифа и, позивајуćи се на слијетање на Мјесец 1969. године, описује га као “џиновски скок за човјечанство”.

“Гитаристичкој минијатури у “Whole Lotta Love” требало је само 2,7 секунди да музику одмах пројектује у нову деценију. Док су сви остали још увијек свирали у 60-има, Зепелин је већ био у 70-има”.

“То није био први сјајан рифф, али је пресудан”, наставља часопис. “Због тога су рифови постали централни за гитарску музику, разлог што бендови траже гитарски кеч која може да покрене читаву пjесму – или чак цијелу каријеру”.

Преосталих 10 најбољих рифова на листи “Total Guitar” су Дееп Пурпле “Smoke on the Water” на четвртом, Ван Хален “Ain’t Talkin‘ Boyt Love” на петом, Металика “Enter Sandman” на шестом, Блек Сабат “Iron Man” на седмом, Пантера “Walk” на осмом, “La Grange” ЗЗ Топ на деветом и “Purple Haze” Џимија Хендрикса на десетом мjесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана