Највећи хит групе Queen “Show Must Go On” крије стравичну истину VIDEO

Г.С.
Највећи хит групе Queen “Show Must Go On” крије стравичну истину VIDEO

Ријеч је о једној од најпознатијих пјесама 20. вијека које је обиљежила не само каријеру групе Queen већ читаву једну генерацију.

Многи су је пјевали, али нико као Фреди. Вјероватно због тога много људи не зна да пјесму заправо није написао он.

Једна од најпопуларнијих пјесама “The Show Must Go On” (“Шоу се мора наставити”) групе Queen, са њиховог албума “Innuendo” из 1991. године, крије стравичну истину.

Иако важи мишљење да ју је написао Фреди Меркјури и да она представља његову опроштајну пјесму, то је само дјелимично тачно. У ствари, основу је написао гитариста Брајан Меј, инспирисан управо Меркјуријевом борбом са болешћу, његовом храброшћу и истрајношћу у посљедњим данима.

Пјесма коју је отпјевао кад нико није вјеровао да може

Меркјури је боловао од сиде, иако се то тада није званично знало. Средином 1991. већ је био толико болестан да је једва ходао, па је Меј био забринут да ли ће он бити и физички способан да отпјева тако захтијевну пјесму. Зато је демо верзије отпевјао управо Меј иако је морао да користи фалсет на појединим, превисоким, дионицама.

Међутим, на изненађење свих чланова групе, када је дошло вријеме снимања, Фреди је дошао у студио, попио мало вотке, устао, рекао: “Има да је јеб**о отпевам, душо!” и онда отпевјао цијелу пјесму без грешке из првог покушаја.

“Кренуо је и растурио! Потпуно је покидао тај вокал”, присјећао се касније Меј.

Након тога, Фреди Меркјури већ је био преслаб да би снимио спот, па за њега није рађен нови материјал, већ је сачињен колаж од спотова групе начињених између 1981. и 1991. године.

Текст о одлучности и жељи за животом

Пјесма говори о животу на сцени уопштено, о томе да се сви лични проблеми морају оставити позади када се наступа, а текст је пун алузија и метафора. На крају, текст говори о одлучности и жељи за животом: “I have to find the will to carry on with the show” (“Морам да нађем воље да наставим шоу”).

Џим Хатон, Меркјуријев партнер, у посљедњих шест година његовог живота једном је изјавио да постоји стих који најбоље описује Фредијеве посљедње дане живота.

“По мом мишљењу, стих који је највише аутобиографски је: “My Make-up may be flaking but my smile still stays on” (“Шминка ми се може бити љушти, али осмех ми не силази”). Било је управо тако. Без обзира колико је Фредију било лоше, он никада није гунђао нити тражио било какво саосјећање. Та битка је била само његова и ничија више, и он је увијек показивао храбро лице, упркос све горој ситуацији.” Ово је изјавио Џим у интервјуу 1994. године.

Нажалост, Фреди Меркјури није успио да пјесму ниједном изведе на наступу. Преминуо је 24. новембра 1991. недуго по објављивању албума. И данас важи за једног од најбољих пјевача који су икада живјели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана