Боб Дилан: Срби могу да нањуше Хрвате!

Агенције
Боб Дилан: Срби могу да нањуше Хрвате!

Невјероватни, непоновљиви, један једини Боб Дилан ове године слави пола вијека каријере, због чега је објавио и нови, 35. по реду албум под називом "Tempest". Дилан је у интервјуу за часопис "Ролинг стоун" говорио о музици, политици, Бараку Обами, ропству, па чак и о Србима и Хрватима.

На питање може ли упоредити Сједињене Америчке Државе данас са оном из 1860. године прије него што је започет рат Сјевера/Уније и Југа/Конфедерације, Дилан је рекао да су САД саму себе поткопале и сахраниле због ропства.

"Нису жељели да се одрекну тога. Пола милиона људи је погинуло да би се укинуло ропство. Пуно убијања, разарања. Држава је и дан данас сј......а због боје коже њених становника. То кочи, скреће пажњу људи. Људи се хватају за гушу, убијају само због боје коже. То вам је врхунац лудила које ће кочити сваку земљу, сваки комшилук у процесу напретка. Црнци знају да има бијелаца који нису жељели да се одрекну ропства, да би, да се ти бијелци питају, и данас били под њиховом чизмом. Ти бијелци не могу да се претварају да не знају то. Уколико у вашим генима, корјенима постоји неки робовласник или припадник Кју Клукс Клана, црни људи то могу да осјете. Баш као што Јевреји могу да нањуше нацисту, или Срби неког Хрвата. Питање је хоће ли САД икада моћи да се ријеши те стигматизације јер је држава успостављена на леђима црнаца. Да су се идеје ропства раније могли решити, САД би данас била много напреднија и боља земља", рекао је Дилан.

 Он је у врло опсежном интервјуу нагласио да нема намјеру да се ускоро повлачи са сцене, да Боби Цимерман не постоји (право Диланово име), као и да му је Брус Спрингстин попут брата.  

Занимљиво је да је испричао и због чега му чувене шездесете године прошлог вијека нису драге.

"У педесетим годинама се једноставније живјело. Нисам проживио оно што и моји вршњаци из већих градова. Није било културних центара, само смо понекад имали путујуће представе и циркус тамо гдје сам одрастао. Имали смо само радио, док за несигурност, страх и друга таква осјећања нисмо знали. А онда су дошле велике продавнице, маркетинг, и остале појаве новог доба. Одрастао сам у миру и једноставности и то ме прати цио живот. Нисам срећан када се спомену шездесете, зашто би био? Окрутна су то била времена", истакао је Дилан за нови број Ролинг стоуна.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана