Доктори упозоравају: Аутфит који је носила Ким Кардашијан је опасан по здравље, највише утиче на овај дио тијела

ГС
Доктори упозоравају: Аутфит који је носила Ким Кардашијан је опасан по здравље, највише утиче на овај дио тијела

Корзети и стезници за струк нису најекстремнији примјери до којих граница би неке жене ишле да би имале мањи и тањи струк

Струк Ким Кардашијан (43), односно недостатак истог, несумњиво је тема послије овогодишње Мет Гала.

Захваљујући изузетно уском, сребрном корзету луксузног бренда Маисон Маргиела, ријалити звијезда је на степеницама Метрополитен музеја показала свој готово немогуће мали струк и завидну фигуру.

Ово није први пут да је Ким шокирала својим изгледом, али њен најновији аутфит је направио велику буку. Шокирани фанови и критичари појавили су се на друштвеним мрежама и довели у питање гдје јој је струк, а неки су се чак питали да ли је звијезда уклонила ребра, преноси Даилy Маил.7

Ким је раније промовисала корзете за које су љекари упозорили да су опасни јер њихово ношење може да изазове низ негативних посљедица као што су отежано дисање, затвор, па чак и оштећење органа узроковано изобличењем тијела у неприродне облике.

Жеља за фигуром пјешчаног сата и корзетима

Али она није једина жена која је предузела екстремне мјере да има мали струк и широке бокове. У ствари, она је дио вјековне опсесије женама које намјерно мијењају своја тијела у потрази за толико жељеном фигуром пјешчаног сата.

Корзети, попут оног који је Ким носила као дио свог Мет Гала изгледа, а њихова популарна историја може се пратити до викторијанског доба. Корзет је почео да се користи у вријеме најстаријих цивилизација, иако у нешто другачијем облику. Касније су корзети прављени од китове кости, дрвета или метала. Нису ријетки случајеви у којима је струк сужен за чак 43 центиметра, а све то само да би се постигла савршена фигура.

Негативне посљедице ношења корзета

Чак и тада су документоване опасности ношења оваквих корзета, на примјер, Краљевски колеџ хирурга Енглеске у својој архиви примјерака има запањујући примјер деформисаних женских груди ношењем корзета.

Иако су такви стезници/корзети у великој мјери изашли из моде у поствикторијанској ери, они су се поново појавили посљедњих деценија, што је забрињавало љекаре. Преименовани у "доњи веш за обликовање тијела", продају се на интернету за само осам евра. Промовисале су их познате личности, укључујући и саму Ким, и раде по истом систему као и корзети, физички стежу струк како би изгледао мањи, наглашавајући фигуру пјешчаног сата.

Упркос модерној трансформацији и различитим материјалима, опасности ношења такве одјеће су и даље исте. Они могу изазвати потешкоће са дисањем гурањем стомака у дијафрагму што потенцијално може ограничити проток кисеоника. Поред проблема са дисањем, корзети/корсети за струка такође могу изазвати проблеме са варењем. Ово је узроковано гурањем стомака и затвором јер су црева ограничена у својим природним покретима.

Употреба таквих протеза – данас обично направљених од синтетичких тканина и челика – такође може довести до тога да се бубрези помијерају у неприродне положаје у тијелу, потенцијално прекидајући унутрашњи доток крви у органе. Ограничено кретање током ношења протеза такође може довести до слабљења мишиćа леђа, што потенцијално узрокује бол у леђима и слабост даље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана