"Вјештачко сунце" на 160 милиона степени целзијусових

Срна
"Вјештачко сунце" на 160 милиона степени целзијусових

ПЕКИНГ - Кинески научници су у пројекту нуклеарне фузије, који се у Кини још назива "вјештачко сунце", успјели да створе и задрже 20 секунди ужарену плазму температуре више од 160 милиона степени Целзијусових.

Кинески лист "Глобал тајмс" наводи да, иако ужарена плазма није задржана дуже, ипак представља рекорд у потрази за одрживом нуклеарном фузијом.

Идући корак кинеских научника биће покушај да задрже плазму на тој температури и до седам дана без престанка, наводе из Јужног универзитета науке и технологије у Шенџену.

Кинески реактор нуклеарне фузије први пут је доспио на насловне странице свјетских медија 2019. године, када је објављено да ће ускоро започети са радом.

Ријеч је о реактору "ХЛ-2М Токамак", који је први пут покренут крајем прошле године. Прво достигнуће овог реактора било је одржавање температуре од 100 милиона степени Целзијусових пуних 100 минута.

Технологија нуклеарне фузије у себи садржи велики потенцијал за производњу енергије идуће генерације, али постизање одрживе фузије показало се као велики изазов за инжењере и научнике.

Засад тај процес троши више енергије него што је производи, а циљ је управо супротно. Сличан нуклеарни реактор гради се и у Француској у пројекту ИТЕР.

Ако се успије постићи одржива фузија, биће то огроман корак напријед у производњи енергије.

Осим што би такав реактор давао огромне количине енергије, она би била јефтинија за производњу, ослобођена емисија гасова са ефектом стаклене баште и, практично, без граница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана