Тинејџери све више напуштају Facebook

Kliks
Foto: postplaner

Генерација З све више користи интернет, али се број тинејџера на Фејсбуку убрзано смањује, показало је истраживање Истраживачког центра Пев.

Истраживањем је установљено да само 32 посто тинејџера између 13 и 17 година уопште не користе Фејсбук, а подаци претходног истраживања из 2014. и 2015. године су показало да их је тада на Фејсбука било 71 посто чиме је ова друштвена мрежа надмашила Инстаграм и Снепчет.

Креаторица Ген З садржаја Јулес Терпак је за ТехЦрунц казала да тинејџери једноставно не проналзе вриједност у Фејсбуку.
"Сада постоји више од пет снажних друштвених платформи које се могу бесконачно прегледати, а за наше умове није одрживо да дијелимо нити дајемо приоритет нашем односу са сваком од њих. Због времена и разума, људи морају елиминисати платформе којима недостаје потицај за додатну вриједност", изјавила је Терпак.

Она сматра да Фејсбук, који тинејџери често повезују са својим родитељима, има мало тога за понудизи Генерацији З.
"Култура коју његује просјечан корисник Фејсбука веома је одвојена од онога што данас привлачи Ген З популацију на платформу те зрачи енергијом спама", казала је она.

Чак и 2013. године када је 77 посто онлине тинејџера користило Фејсбук, млади корисници су имали негативан став према платформи.

"Фејсбук је још увијек дубоко интегрисан у свакодневни живот тиинејџера, али се на њега понекад гледа као на помоћ и обавезу, а не као узбудљиву нову платформу коју тинејџери могу сматрати својом", наводи се у Певовом извјештају из 2013. године. Чак и у том истраживању старом девет година је наведено да тинејџери показују више ентузијазма за друге платформе, чак и ако их не користе толико као Фејсбук.Тај тренд је остао константан, а нове генерације које се придружују друштвеним мрежама готово потпуно напуштају Фејсбук.
Нови подаци Певсу у складу с интерним извјештајима Фејсбука.

Према документима које је открила звиждачица Францес Хауген, број тинејџера на Фејсбук је пао за 13 посто од 2019. до 2021. године, а тај процент је требао пасти за 45 посто у наредне двије године. Укупно гледано, корисници Фејсбука стагнирају, али пад у кључној демографској групи је лоша вијест за друштвену мрежу и њено пословање с огласима које је доноси највећи дио прихода.
"Већина младих види Фејсбук као мјесто за људе у четрдесетим и педесетим. Млади људи сматрају да је садржај досадан, обмањујући и негативан", наводи се у интерном документу Фејсбука.

Иако су тинејџери уморни од Фејсбука, од Инстаграма ипак не одустају. То је још једна платформа у власништву компаније Мета. Око 62 посто тинејџера користи Инстаграм, што је повећање с 52 посто у истраживању обављеном за 2014. и 2015. годину.

ТикТок није ни постојао у вријеме посљедњег истраживања, а сада га користи 67 посто америчких тинејџера. Око 95 посто тинејеџера кажу да користе YоуТубе, али многи само због гледања видеа, а не као мјесто за онлине повезивање с другима. Нпр., тинејџер који користи YоуТубе за слушање музике је укључен у тих 95 посто.

ТикТок је тренутно изнад Инстаграма и Снапцхата, које користи 62, односно 59 посто америчких тинејџера. Стога га старије платформе покушавају "копирати".

Ипак, тинејџери су свјесни да им кориштење друштвених мрежа не пружа увијек друштвену конекцију којој су се надали. Око 36 посто тинејџера сматра да проводе превише времена на друштвеним мрежама. Само 8 посто тинејџера сматра да не користе довољно друштвене мреже.

Они који сматрају да је Генерација З овисна о мобителима, можда се варају. Око 45 посто тинејџера тврди да се лако може одрећи друштвених мрежа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана