ТикТок одлази у историју?

ГС
ТикТок одлази у историју?

Цјелокупна операција била је обавијена велом тајне, успјешно скривена чак и од веома осјетљивих радара лобиста.

Само прије двије седмице, радници ТикТока одговорни за америчко тржиште вратили су се својим надређенима у међународно сједиште у Сингапуру с добрим вијестима, обавјештавајући их како су "за длаку, али ипак успјешно" спријечили најгоре сценарије за судбину компаније - блокаду апликације у САД-у.

Чак се и предсједник Џо Бајден недавно придружио ТикТоку у склопу кампање - истакнули су, наивно увјерени да ће његова администрација подржати закон који би онемогућио приступ изузетно популарној апликацији за више од милион америчких корисника, посебно током предсједничке кампање.

Међутим, само неколико дана касније, дочекао их је хладан туш.

Бијела кућа, у сарадњи с двостраначком групом из Конгреса с анти-кинеским ставом, радила је тајно на припреми и усвајању законског приједлога којим би се ТикТок забранио на америчком тржишту или би се власницима наметнула обавеза продаје апликације некоме ко није кинески држављанин.

Цјелокупна операција била је обавијена велом тајне, успјешно скривена чак и од веома осјетљивих радара лобиста, који су примијетили да се нешто догађа тек кад је цијела прича већ била у врло напредној законодавној фази.

Иза ове иницијативе стоје амерички скептицизми ТикТока који већ мјесецима, па чак и годинама, упозоравају на чињеницу да популарна кинеска апликација служи као својеврсни тројански коњ пекиншких покушаја инфилтрације у америчке државне институције и демократски процес.

Подсјетимо, БyтеДанце, кинеска компанија која посједује ТикТок, дужна је дијелити информације о свим корисницима са Комунистичком партијом, што је изазвало страх да би путем својих софистицираних алгоритама, по којима је та апликација позната, могла "прогурати" одређени наратив и свјетоназор међу корисницима на Западу.

Та теорија добила је подршку након терористичког напада Хамаса 7. октобра, када су сумње поткријепљене конкретним доказима. Наиме, амерички стручњак за прикупљање и анализу података Антхонy Голдблоом почео је анализирати податке ТикТока темељем одређених хасхтагова који су се користили у видеима објављенима у САД-у, и брзо је дошао до закључка како на платформи постоји знатно више видеа с пропалестинским хасхтаговима него с произраелским садржајем. Штавише, његова анализа показала је омјер од шокантних 69 према 1.

Овакав садржај обликује јавно мнијење међу (младим) корисницима и потиче их на учествовање у пропалестинским протестима, на којима се узвикују, у најмању руку, рубно антисемитске пароле, а у великој мјери обликује и њихове политичке ставове пред изузетно неизвјесну предсједничку утрку.

Вриједи напоменути да су управо амерички корисници ТикТока прије само неколико мјесеци покренули тренд рехабилитације угледа дотад злогласног терористе Осаме Бин Ладена.

Због тога све већи број западних демократија, укључујући многе европске земље, разматра могућност ограничавања или потпуне забране ТикТока на њиховом тржишту. Бајден није први предсједник САД-а који ствара проблеме управи ТикТока - то је већ учинио Доналд Трамп 2020. најавом да ће апликација бити уклоњена с америчког тржишта "хитним поступком" путем извршне уредбе, али његова иницијатива тада је блокирана судским путем.

Његов насљедник одлучио је кренути истим, али институционално легитимним путем.

“Овај је процес хотимично проведен тајно јер су спонзори тог приједлога свјесни бијеса који ће се проширити међу милион корисника у САД-у након што сазнају што им се спрема”, тврди портпаролка ТикТока.

У страху да би закон ускоро могао бити формално усвојен, извршни директор ТикТока, Схоу Зи Цхеw, упутио се у Вашингтон Д.Ц. како би се састао с оним посланицима који планирају гласати против, у покушају да, уз помоћ лобистичке машинерије, заустави најављени "катастрофалан" исход, преноси Јутарњи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана