Телескоп који ће помоћи научницима да пронађу ванземаљце

Daily Mail
Телескоп који ће помоћи научницима да пронађу ванземаљце

Свемирски телескоп Џејмс Веб (JWST), који је изумила NASA, биће лансиран 2018. како би нам помогао да сазнамо више о свемиру.

Међутим, америчка свемирска агенција већ је почела да планира слиједећу свемирску опсерваторију у нади да ће јој помоћи да пронађе ванземаљске облике живота.

Телескоп под називом Atlast (Advanced Telescope Large-Apertute Space Telescope) требало би да се ослања на сличне технологије као Хабл и JWST.

Тим научника и инжењера свемирског центра Годар у Мериленду сада проучава научне и техничке захтеjе и трошкове за његову изградњу.

"Atlast би технологију, коришћену за телескоп Веб, подигао на виши ниво", каже др Марк Клемпин, један од научника који ради на пројектима Atlast и JWST.

Он додаје да би тај телескоп требало да помогне у најважнијем циљу NASA – одговору на питање да ли смо сами, како смо дошли на Земљу и како свемир функционише.

"Једна од његових могућности требало би да буде детектовање трагова живота у атмосферама планета сличних Земљи", каже др Клемпин.

Иако друге опсерваторије већ "гледају" веће егзопланете, оне немају способност да идентификују хемикалије које су показатељ присуства живота какав познајемо.

Осим тога, овај телескоп требало би да биљежи податке о звијездама и галаксијама удаљеним више од 10 милиона свјетлосних година.

Како би постигли те амбициозне циљеве, NASA планира да га лансира у Л2 орбиту Сунце-Земља, исту која је одабрана за JWST.

Такође, имаће највеће огледало које је NASA икада користила за израду телескопа.

Тим проучава способности стакленог и огледала од угљеничних влакана величине 10 метара, која би телескопу дала већу површину за прикупљање свјетлости, али била довољно компактна да стану у летјелицу.

Поређења ради, JWST биће опремљен 6,5-метарским примарним огледалом.

"Захваљујући томе, Atlast ће имати 17 пута већу способност прикупљања свјетлости од Хабла", каже др Карл Штале, инжењер из Годара који предводи тим задужен за евалуацију технологија потребних за мисију Atlast.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана