Свемирске намјере познатих милијардера могле би значајно да спусте цијену интернет услуга VIDEO

Агенције
Свемирске намјере познатих милијардера могле би значајно да спусте цијену интернет услуга VIDEO

Сателити Ниске Земљине орбите показују велики потенцијал када је широкопојасни приступ интернету у питању...

Друга компанија шефа Амазона Џефа Безоса – Blue Origin, недавно је објавила своје “свемирске” намjере најавивши Project Kuiper, констелацију од 3.236 сателита. Осим тога, SpaceX Старлинк Илона Маска недавно је лансирао ракету са 60 сателита из Кејп Канаверала на Флориди, чиме је, почела борба за надмоћ у Свемиру.

Оба играча, заједно са још некима као што је OneWeb, троше милијарде у нади да ће зарадити много када сателити почну да пружају услуге корисницима у САД-у и широм свијета.

SpaceX ће у почетку услугу омогућити у Сjеверној Америци, а потом планира да је имплементира на цијелој планети. Амазон, такође, има глобалне аспирације за свој пројекат.

Ти подухвати у Ниској Земљиној орбити, потенцијално, могу драматично да уздрмају тржиште широкопојасног интернета и да уштеде десетине милијарди долара потрошачима. Након анализе података о цијенама на америчком тржишту, технологија би Американцима могла да уштеди више од 30 милијарди долара годишње.

Сателити НЗО орбитирају врло близу Земље, на висни између 160 и 1.900 километара, насупрот висни од 35.000 километара на којој је крећу “традиционални” сателити Високе (геоцентричне) Земљине орбите (ГЕО сателити). То значи - мање времена за пренос информација и бољи квалитет услуге, упоредив са оним што данас нуде провајдери широкопојасних кабловских услуга.

Долазак ове технологије вјероватно ће смањити мјесечне цијене интернет услуга у САД. А ако и Старлинк и Project Puiper буду покренути, уштеда ће бити још већа од претпостављене. Наравно, под условом да ови амбициозни пројекти уроде плодом током слиједећих неколико година.

Компаније планирају даље тестове, као и почетак пружања услуге купцима већ колико слиједеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана