Руси направили еколошку пластику

Agencije
Руси направили еколошку пластику

Руски научници направили су материјал на основу полиетилена који се може разградити у природној средини.

Резултати су објављени у научном листу "Неоргански материјали: Примењено истраживање".

Упркос растуćем проблему глобалне контаминације пластиком, експерти истичу да се биоразградиви полимери данас примјењују само у уским областима медицине и биологије. Веćина пластике која се производи широм свијета, на примјер за паковање, остаје неразграђена и деценијама присутна у животној средини.

Научници са Руског економског универзитета "Плеханов" спровели су низ успјешних експеримената за промјену структуре полиетилена, услијед чега је било могуćе постиćи ефекат биоразградње. Цијена и трошкови експлоатације су остали на нивоу традиционалне пластике која није еколошки прихватљива.

- Давање порозности и уношење органских материјала — измрвљено дрво и скроб — омогуćава стварање окружења које апсорбује воду у којој се брзо размножавају главни агенси за разградњу — микроорганизми - објаснио је шеф одјељења за хемију иновационих материјала и технологију Анатолиј Попов.

Према ријечима аутора истраживања, овако развијен композициони материјал нема пандана у свијету. Спроведена тестирања, укључујуćи и тестирања у земљишту, показала су ефикасност одабраног приступа.

- Током механичког тестирања материјал је показао оптималне резултате, а теренска испитивања на земљишту показала су смањење масе узорка за 20 одсто током три године - изјавила је коауторка истраживања Јелена Григорјева.

Истраживачки тим планира да детаљније проучи утицај фактора животне средине на процесе разградње, као и да утврди утицај органских материјала на механичка својства полимера, а то ćе омогуćити припремање технологије за улазак на тржиште.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана