Роботи помажу у изградњи бране у Јапану

Г.С.
Роботи помажу у изградњи бране у Јапану

Јапанска компанија Обајаши Корпорејшн тестира нови систем којим жели надокнадити недостатак радне снаге.

Нови систем подразумијева кориштење робота који помажу у изградњи бетонске бране у префектури Мие у Јапану, земљи која се суочава са старењем и недостатак радне снаге. Стога ће кориштење робота помоћи у превазилажењу тог проблема. Рок за завршетак изградње бране је март 2023. године.

Обично су потребне године праксе и искуства за стјецање знања о изградњи бране, али кориштењем аутоматизиране опреме се тај процес скраћује. Обаyасхи Цорпоратион је развио аутоматизирану опрему која реда слојеве бетона за формирање бране.

Брана ће бити висока 84 и широка 334 метра.

Како би се дошло до посљедњих фаза изградње, велика количина бетона мора бити усута у структуру како би се формирало тијело бране. Тај дио се гради у слојевима, а Обаyасхи Цорпоратион тај процес захваљујући свом систему може контролисати помоћу компјутера из уреда. Компјутери контролишу кранове који сипају бетон, а уједно и прате позиционирање сваког бетонског дијела те напредак изградње.

Људи су још увијек неопходни у изградњи како би се прошло како треба, а задужени су и за кранове. Кориштењем аутоматизираних роботских система продуктивност се повећала за 10 посто, а тај постотак би временом могло бити могуће повећати на 30 посто.

Око 35 посто јапанских грађевинских радника је старије од 55 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана