Roboti pomažu u izgradnji brane u Japanu

G.S.
Roboti pomažu u izgradnji brane u Japanu

Japanska kompanija Obajaši Korporejšn testira novi sistem kojim želi nadoknaditi nedostatak radne snage.

Novi sistem podrazumijeva korištenje robota koji pomažu u izgradnji betonske brane u prefekturi Mie u Japanu, zemlji koja se suočava sa starenjem i nedostatak radne snage. Stoga će korištenje robota pomoći u prevazilaženju tog problema. Rok za završetak izgradnje brane je mart 2023. godine.

Obično su potrebne godine prakse i iskustva za stjecanje znanja o izgradnji brane, ali korištenjem automatizirane opreme se taj proces skraćuje. Obayashi Corporation je razvio automatiziranu opremu koja reda slojeve betona za formiranje brane.

Brana će biti visoka 84 i široka 334 metra.

Kako bi se došlo do posljednjih faza izgradnje, velika količina betona mora biti usuta u strukturu kako bi se formiralo tijelo brane. Taj dio se gradi u slojevima, a Obayashi Corporation taj proces zahvaljujući svom sistemu može kontrolisati pomoću kompjutera iz ureda. Kompjuteri kontrolišu kranove koji sipaju beton, a ujedno i prate pozicioniranje svakog betonskog dijela te napredak izgradnje.

Ljudi su još uvijek neophodni u izgradnji kako bi se prošlo kako treba, a zaduženi su i za kranove. Korištenjem automatiziranih robotskih sistema produktivnost se povećala za 10 posto, a taj postotak bi vremenom moglo biti moguće povećati na 30 posto.

Oko 35 posto japanskih građevinskih radnika je starije od 55 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana