Робот од 100.000 домина за 24 сата направио Супер Марио Брос. мурал

ГС
Foto: Илустрација

Робот назван Доминатор поставио је нови Гуиннессов свјетски рекорд.

Доминатор је за нешто више од 24 сата користећи 100.000 домина направио мурал Супер Марио Брос, преноси портал Кликс.

Робот је направио youtuber бивши инжињер америчке свемирске агенција НАСА Марк Робер након што га је развијао пет година. Роберу су помагали студенти с Универзитета Станфорд, као и један инжињер. Они су програмирали више од 14.000 линија кода те робот опремили с компонентама укључујући точкове, а његова "специјалност" је брзо слагање домина.

Доминатор је искористио своје могућности те домине слагао десет пута брже него човјек. Истовремено може спустити 300 домина, а за два сата је сложио више од 9.000 домина.

Иако је Доминатор лице пројекта, много његове ефикасности зависе о одвојеном механизму за сортирање који се састоји од роботске руке Кука и готово пет километара Хот Њхеелс стазе. Низ транспортних трака се користи за транспорт домина разврстаних по бојама, а рука Кука их одлаже на одговарајуће мјесто. Када Доминатор посјети станицу због пуњења, доња платформа склизне и одмах се напуни доминама.

За креирање Супер Марио Брос. мурала би седмочланом људском тиму требало седам дана, а робот је то обавио за нешто више од 24 сата.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана