Научници потврдили - Рад у смјенама води у депресију

Srna
Научници потврдили - Рад у смјенама води у депресију

Лондон - Особе које раде од девет ујутро до пет послије подне мање су склоне депресији од оних који раде другу и ноћну смјену, показује британска истраживачка студија.

На рад у смјенама посебно су осјетљиве жене, преноси "Амерички здравствени журнал".

Истраживачи су детаљно проучили податке седам ранијих студија о повезаности радног времена и менталног здравља у које је било укључено више од 28.000 људи.

Међу "смјенским радницима" евидентирали су за 28 одсто већу вјероватноћу да ће осјетити неки облик менталних проблема у односу на оне са сталним седмичним радним временом - од 9.00 до 17.00.

Рад у смјенама мијења биоритам, односно нормалан биолошки циклус спавања и будности који одговара измјенама дана и ноћи, објашњавају научници.

Тај поремећај људе чини ћудљивим и раздражљивим и доводи до социјалне изолације, јер им се радно вријеме не поклапа са оним које има остатак породице и пријатељи.

Студија показује да је међу радницима који раде само ноћу вјероватноћа за развој депресије већа за 33 одсто у односу на особе које раде редовно по дану.

Резултати студије сугеришу да радници и послодавци требају бити свјесни потенцијалних посљедица рада у смјенама на ментално здравље радника, наводи се у студији.

Људски мозак програмиран је да спава ноћу, када нема дневног свјетла, како би се опоравио од свих информација које процесуира дању, објашњавају научници

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана