Прије краја лета уништена најмоћнија ракета на свијету (FOTO)

GS
Foto: Telegram/Reuters

Ракета Starship компаније SpaceX дизајнирана с циљем да пошаље астронауте на Мјесец, завршила је синоћ скоро цијели пробни лет у свемир у свом трећем покушају, али је уништена током повратка на Земљу након што је стигла даље него икад.

Током преноса лета уживо коментатори SpaceX-a рекли су да је контрола мисије изгубила комуникацију са свемирском летјелицом током њеног поновног уласка у атмосферу при хиперсоничној брзини.

Возило се приближавало планираном мјесту пада у Индијском океану око сат времена након лансирања из јужног Тексаса.

Неколико минута касније SpaceX је потврдио да је летјелица "изгубљена". Вјероватно је изгорјела или се распала тијеком поновног уласка или пада у море.

Прескочили један од основних циљева пробног лета

Из нејасних разлога SpaceX је одлучио да прескочи један од основник циљева пробног лета - покушај поновног паљења једног од  Starship-ових мотора Раптор док је лебдио у ниској орбити. То се сматра кључним за будући успјех.

Ипак, испуњење многих планираних циљева лета представља прекретницу у развоју свемирске летјелице која је кључна за растући сектор лансирања сателита SpaceX-a, који је 2002. засновао Илон Муск, и НАСА програма за Мјесец.

Шеф НАСА Bill Нелсон честитао је SpaceX-u на ономе што је назвао "успјешним тестним летом".

Предсједница SpaceX-a Gwynne Shotwell објавила је на X-u да је ријеч о "невјероватном дану".

Надмашили два претходна лета

Двостепена свемирска летјелица, која се састоји од брода за крстарење  Starship постављеног на врху ракетног носача Супер Heavy, полетјела је с лансирне локације компаније Starbase у близини Boca Chica Villagea, на обали Мексичког залива у Тексасу.

Свемирска летјелица далеко је надмашила своја два претходна лета, који су били прекинути експлозијама неколико минута након лансирања.

Компанија је унапријед признала да постоји велика вјероватноћа да би њен задњи лет могао завршити уништењем летјелице прије завршетка мисије.

 

Congratulations to the entire SpaceX team on today's successful Starship flight test! → https://t.co/VcyTlGvGqY pic.twitter.com/GaDsCPbbVu

— SpaceX (@SpaceX) March 14, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана