Поларни медвједи ће нестати до 2100. године

Taњуг
Поларни медвједи ће нестати до 2100. године

ЛОНДОН- Поларни медвједи ће бити истребљени до краја вијека уколико се не учини више за борбу против климатских промјена, предвиђа студија.

Научници тврде да су неке популације већ достигле границе преживљавања јер се арктички морски лед смањује, пеноси ББЦ.

Студије показују да ће пад морског леда вјероватно смањити број поларних медвједа, али нова студија објављена у часопису "Nature Climate Change" открива и када би се то могло догодити, преноси ББЦ.

Моделирањем употребе енергије поларних медведа, научници су могли да израчунају границе издржљивости животиња. Према сценарију високих емисија гасова са ефектом стаклене баште, вјероватно ће све популације поларних медвједа, осим неколико најсјевернијих, нестати до 2100. године, показало је истраживање. Чак и ако се постигну умјерени циљеви за смањење емисије, неколико популација ће нестати.

Налази се подударају са претходним пројекцијама да ће поларни медвједи вјероватно постојати до 2100. године само у неколико популација веома далеко на сјеверу ако се климатске промене наставе истим темпом.

"Поларни медведи већ сједе на врху свијета; ако лед оде, они немају где да иду", рекао је доктор Стивен Амструп, главни научник компаније Полар Берс Интернешонал, који је такође био укључен у студију.

Он је објаснио да ћемо прво остати без младунаца, који ће се рађати, али женке неће имати довољно тјелесне масти да би произвеле млијеко. Месоједи се ослањају на морски лед Арктичког океана како би ловили фоке. Како се лед топи, животиње су приморане да прелазе велике раздаљине покушавајући да пронађу храну и прехране своје младунце.

Поларни медвједи су уврштени у угрожене врсте Међународне уније за заштиту природе (ИУЦН), а климатске промјене су кључни фактор њиховог нестајања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана