Племе које једе мозгове постало имуно на болест

Newser
Племе које једе мозгове постало имуно на болест

Припадници племена Форе у Папуи Новој Гвинеји постали су отпорни на Кројцфелд-Јакобову болест, познатију као "болест лудих крава", захваљујући бизарном обичају у ком породица одаје почаст преминулима тако што једе њихов мозак на сахранама.

Нажалост, ова ритуал такође је допринио ширењу "куру болести", ријетком облику Кројцфелд-Јакобове болести која узрокује деменцију и одвија се на молекуларном нивоу слично Алцхајмеровој или Паркинсоновој болести.

У истраживању објављеном у часопису "Nature", научници наводе да су изоловали мутирани ген који појединим члановима племена омогућава да преживе болест која је на свом врхунцу, педесетих година прошлог вијека, односила 2 одсто становништва годишње.

"Ово је фасцинантан примјер Дарвинове еволуције код људи, гдје је усред епидемије болести везане за прион протеине једна једина генетска промјена омогућила комплетну заштиту од смртоносне деменције", наводи један од истраживача са Уиверзитетског колеџа у Лондону, стручњак за куру болест.

Како би потврдио своје откриће, научник је изучавао прионске гене и протеине и код мишева, и утврдио да су били резистентни на све видове Кројцфелд-Јакобове болести, а не само на куру, пише BBC.

Његов тим ће у оквиру даљих истраживања покушати да открије нешто више о функционисању ових гена и пронађе начин да у будућности спречи настанак Кројцфелд-Јакобове болести и других видова деменције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана