Пети фестивал науке у Бањалуци: Робот од лего коцкица звијезда фестивала

А. Ј.
Пети фестивал науке у Бањалуци: Робот од лего коцкица звијезда фестивала

Бањалука - Дом омладине Бањалука јуче је окупио младе и старе љубитеље науке, иноваторе и истраживаче на петом по реду Фестивалу науке који је отворио министар науке и технологије РС Јасмин Комић.

На фестивалу је представљено 18 излагача, међу којима су средње школе и представници факултета оба универзитета у РС, те Центар за промоцију науке из Београда.

- Популаризација науке је циљ фестивала који ће трајати два дана. Посјетиоци ће имати прилику да виде различите експерименте из физике и хемије, холограм, робота од лего коцкица и 3Д штампач - рекао је Комић и нагласио да је  знање стратешки ресурс Српске. 

Ђаци, али и старији радозналци посматрали су технику поправљања зуба, како настаје експеримент златна киша, како штампа 3Д принтер, робота од лего коцкица...

За најмлађе посјетиоце организоване су радионице како би накратко постали мали научници. 

- На радионицама ће учити о магнетима, те о помрачењу Сунца и Мјесеца - каже психолог и васпитач предшколске установе "Маслачак" Лара Пејић.

Шеф студијског програма хемије на Природно-математичком факултету у Бањалуци Милица Балабан и њени студенти показали су уз различите растворе бројне експерименте из области хемије. Ученица Анђела Бојко на фестивалу се опробала у поправци зуба па је пожељела да постане зубар.

У Музеју РС постављен је планетаријум, а пет бањалучких факултета организује Дане отворених врата, док ће навече на свечаној академији бити додијељене награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана