Паркер: Укупна количина патогена вируса корона стане у чајну кашику

Срна
Паркер: Укупна количина патогена вируса корона стане у чајну кашику

СИДНЕЈ - Укупна количина патогена вируса корона којом се у свијету до сада заразило више од 50 милиона људи стане у мало више од једне чајне кашике, израчунао је аустралијски математичар Мет Паркер.

Другим ријечима, кад би се прикупили сви патогени који су досад заразили људе добили бисмо волумен од осам милилитара текућине, наводи “Дјели мејл”.

У једну чајну кашику стане отприлике шест милилитара текућине.

Паркер је изнио неколико претпоставки да би дошао до тог броја, али објашњава да би чак и у највећој пројекцији његових процјена цијела количина вируса корона успјела стати у чашицу за ракију, што износи око 45 милилитара текућине.

“Сав хаос који је настао у свијету своди се на кашику проблема”, рекао је Паркер.

Честице у вирусу су врло мале, оне су само код који уништава здраве људске ћелије, појашњава Паркер.

Вирус корона је милион пута мањи од људске ћелије, а Паркер је, као сарадник у једној научној емисији Би-Би-Сија, направио процјену броја ћелија у сваком зараженом на основу вирусног оптерећења измјереног брисовима, односно на основу резултата истраживања објављених у медицинском часопису “Лансет”.

Користећи број од 300.000 свакодневних нових случајева заразе у свијету и уз претпоставку да је свака особа заразна 14 дана, он је израчунао колико људи тренутно носи вирус.

Кад је све помножио, Паркер је израчунао да сви они заједно у организму имају 3,3 квадрилиона /хиљаду хиљада билиона/ ћелија са вирусом корона. /крај/нт



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана