Ни килограм више није што је био

Срна
Ни килограм више није што је био

Амерички научници желе да промјене глобални мјерни систем уз тврдњу да се мјера за килограм заснива на непрецизним и застарјелим стандардима.

Цилиндар од платине и иридијума, тежак тачно један килограм, од 1889. године је стандардна мјера према којој се мјере сви други килограми. Та прамера се чува под стакленим цилиндром и кључем, али је у протеклих 128 година изгубио око 45 микрограма на маси - отприлике тежину једне трепавице.


Иако се то можда чини безначајним, ријеч је о огромној разлици за компаније које производе тегове и производе који се заснивају на стандардима америчког Националног института за стандарде и технологију. Један од примјера је ефикасност филтера дизел мотора, која се мјери масом чађи у микрограмима.

Џон Прат из НИСТ-а изјавио је за Индепендент да од тога зависи много ствари које људи узимају здраво за готово.

Прат и његов тим укључени су у међународну иницијативу која има за циљ редефинисање килограма. Научници сматрају да би килограм требало да се заснива на универзалној константи, попут брзине свјетлости, која се никад не мења, без обзира на време и мјесто.

Као мјера за нови килограм одабрани су Планкова константа и математичка дефиниција која се заснива на њој. Прошле недјеље стручњаци су добили најпрецизнију мјеру Планцкове константе. користећи Киблов механизам који користи електромагнетизам умјесто ваге, а научници ће се састати овог мјесеца да би утврдили ту вриједност и да слиједеће године могу да донесу нову одлуку о дефиницији килограма која се заснива на тој константи.

Иначе, најновија мјера Планкове константе је 6.626069934 x 10^−34 kg∙m2/s, чиме се мења стара мера од 6.62607004 x 10^−34 kg.m2/s..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана