Научник се подмладио након што је провео 100 дана под водом

GS
Foto: Telegram

Професор Џозеф Дитури, познат као "Др Дубоко Море", провео је 100 дана у подводној капсули, у оквиру пројекта "Нептун 100". Циљ овог експеримента био је истраживање како дуготрајно излагање екстремном притиску утиче на људско тијело и да ли живот у хипербаричном притиску може успорити процес старења.

Дитури, професор биомедицинског инжењерства на Универзитету Јужне Флориде, иначе бивши припрадник америчких оружаних снага, подвргнут је низу психолошких и медицинских тестова прије него што је започео живот у посебној стамбеној јединици величине девет квадратних метара, 7,5 метара испод површине мора. 

Дитури и његов медицински тим анализираће податке прикупљене прије, током и након мисије и представиће налазе на Свјетској конференцији екстремне медицине у Шкотској у новембру. 

Медицински тим је вршио анализе док је био под водом и наставио је са тестирањем и у наредним недјељама када је мисија завршена.

Неки од прелиминарних резултата, који су веома обећавајући када се постави питање могућности "враћања биолошког сата уназад", укључују:

Смањење висине за 1,27 цм
Повећање РЕМ сна са 40 одсто на 60-66 одсто
Смањење холестерола за 72 поена
Смањење упала (које узрокују болести) за 30 одсто
Дитури је рекао да му је висина смањена због живота у компресији, док астронаути, на примјер, постају виши у свемиру. Још увијек није познато да ли ће повратити изгубљену висину живећи на површини.

Што се тиче његовог холестерола, рекао је да му се исхрана није промијенила под водом и да је била иста намјерно, како би било каква разлика у његовој биохемији била резултат промијењених животних услова.

Научници који су анализирали резултате његових претрага сматрају да је могуће да је кисеоник којим је снабдјевена његова комора заслужан за неке промијењене параметре. Изолованост од загађења са површине и других стресова, такође, могла би да допринесе резултатима, мада је био изолован од сунчевог свјетла и зрачења.

Након повратка на површину, љекари су открили и да су теломере, ДНК секвенце на крајевима хромозома, дуже за два процената у односу на период прије почетка експеримента.

Ово је изненађујуће, јер се теломере скраћују како старимо. Није јасно да ли је притисак под водом довео до промјена и изазвао обрнуто старење.

Резултати овог експеримента, наравно, немају везе са саставом морске воде, елементима, минералима и солима, јер Дитури није излазио ван своје подморске цапсуле, преноси "Политикин магазин".

Други позитивни ефекти укључују побољшање квалитета сна и маркера инфламације. Поред тога, број његових матичних ћелија се повећао десет пута. 

Према доступним информацијама, чини се да нису откривени значајни негативни ефекти на здравље Џозефа Дитурија након његовог боравка под водом. Истраживачи су проучавали и психолошке ефекте његове изолације и затворености током његовог боравка под водом, спроводећи низ медицинских тестова и нису пронашли никакве негативности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана