Научници откували јаје - и то уопште није бесмислица

Б92
Научници откували јаје - и то уопште није бесмислица

Тим научника који су финансијски подржале владе САД и Аустралије дошао је до револуционарног достигнућа - успјели су да пронађу нови начин да "откувају" кувано јаје, пише британски "Индепендент".

Иако у први мах звучи као нешто што се изводи у канцеларији поред стрипског "Министарства за истраживање руда и губљење времена", ово научно достигнуће би могло да представља значајан корак у борби против рака, биотехнологији и процесима производње у прехрамбеној индустрији.

"Да, измислили смо начин како да откувамо кувано јаје", рекао је Грегори Вајс, вођа тима и професор хемије, молекуларне биологије и биохемије на Универитету Калифорније, Ирвајн.

Откриће је значајно јер досад скувано бјеланце било школски примјер за тврдњу да се у протеинима изложеним високим температурама одвија процес бесповратни денатурације, односно да они на температурама већим од 60 степени мијењају структуру тако да се више не могу вратити у првобитни облик.

Ипак, након једног дјелимично успјешног истраживања од прије неколико година, овај тим је додавањем урее, а затим коришћењем посебне мјашине успио да покида новонастале везе и поврати њихову ранију структуру.

"Нисмо ми стварно заинтересовани за обраду јаја, већ само на најлакши начин демонстрирамо колико је овај процес моћан. За обртање процеса су нам потребни минути, то буквално убрзава садашње ствари за више хиљада пута", каже доктор Вајс.

Како се наводи, ефикасан и брз метод за "рециклирање" протеина би могао да представља праву револуцију на пољу бројних научних истраживања и у медицини.

"За производњу антитела за истраживање рака користе се веома скупе јајне ћелије хрчака, а овај процес би могао да буде лако примјењив на много јефтиније протеинске изворе, што би довело до брже, ефикасније и јефтније производње антитела", пише амерички "Тајм".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана