НАСА: Ново острво у Пацифику послије ерупције вулкана

Tanjug
Foto: Printscreen

ПАЦИФИК- Ново острво се, након ерупције подводног вулкана, појавило на површини југозападног Тихог океана, објавила је НАСА.

Како наводи опсервација "NASA Earth" површина новог острва износи чак један хектар.

"У југозападном Пацифику, гребен морског дна који се протеже од Новог Зеланда до Тонгем има највећу густину подводних вулкана на свету", наводе они.

НАСА је истакла да је "новорођено" острво веома брзо напредовало.

"Истраживачи из Геолошких служби Тонга проценили су да је површна острва 4.000 квадратних метара, односно 1 хектар, а надморска висина 10 метара, што је 33 стопе изнад нивоа мора, међутим оно што је занимљиво острво је тренутно "нарасло" на 24.000 квадратних метара, односно на 6 хектара", наводе они.

Новооткривено острво налази се југозападно од острва Лате, сјевероисточно од Хунга Тонга-Хунга Ха''апаија и сјеверозападно од Мо''унга''онеа.

Гребен "Хоме" налази се у зони субдукције Тонга-Кермадек, области гдје се три тектонске плоче сударају на граници која се најбрже приближава на свијету.

Пацифичка плоча овде "тоне" испод две друге мале плоче, стварајући један од најдубљих ровова на Земљи и најактивнијих вулканских лукова, додаје се.

НАСА је, такође, у свом саопштењу додала да су острва створена подморским вулканима често кратког вијека.

Подсјећања ради, ово није први пут да ерупције вулкана доводе до стварања новог острва, забиљежени су периоди ерупција 1852. и 1857. године, када су мала острва привремено формирана након оба догађаја.

НАСА је, такође, подсјетила да су ерупције 1984. и 2006. године произвеле ефемерна острва са литицама које су биле високе 50 до 70 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана