НАСА-ин ровер послао на Земљу прву панорамску фотографију с Марса

Срна
НАСА-ин ровер послао на Земљу прву панорамску фотографију с Марса

НАСА-ин ровер "Персеверенс" послао је на Земљу прву панорамску фотографију високе резолуције са површине Марса снимљену 21. фебруара користећи камеру "Маstcam-З".

Фотографија која покрива пун круг састављена је од 142 слике и приказује пусту област са геолошким формацијама, укључујући стијену са усјецима од вјетра и ивицу кратера Језеро, гдје се ровер спустио прошле седмице.

I’m taking it all in. This is the first 360º view of my home using Mastcam-Z. This dual, high-definition camera system...

Posted by NASA's Perseverance Mars Rover on Wednesday, 24 February 2021

НАСА је саопштила да ће модерна камера помоћи научницима да испитају атмосферске услове у кратеру и идентификују са даљине врсте стијена и седимената које треба испитати уз помоћ роверових инструмената.

Џим Бел, истраживач са Универзитета Аризона, који предводи операцију са камером "Маstcam-З", рекао је да слика потврђује да се ровер спустио на идеалном мјесту, пренијела је агенција ДПА.

"Персеверенс" је путовао свемиром близу седам мјесеци послије лансирања на Флориди.

Научници се надају да ће у кратеру Језеро пронаћи доказе да су у прошлости на Марсу постојали микроби. Марс је имао воду на површини прије више милијарди година, а на томе је заснована претпоставка да је на планети можда постојао и неки облик живота.

НАСА-ин ровер "Персеверенс" ће најмање двије године истраживати површину Марса, његову геологију и климу, а сакупиће и узорке стијена и тла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана